Det positive er ikke altid det mest troværdige

Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I søndags var det 10 år siden, at statsminister Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten i Socialdemokratiet.

I den anledning har både Politiken og DR Søndag bragt interview med statsministeren med tilbageblik. I begge interview konfronteres Helle Thorning-Schmidt med den megen kritik, der er haglet over hende i årenes løb, og at det ikke altid har været en dans på røde roser at stå i spidsen for arbejderpartiet.

Men uanset hvor pågående et kritisk spørgsmål Thorning-Schmidt bliver mødt med af pressen, har hun en evne til at vende alt negativt til positivt. Hun får altid drejet sætningerne, så hun i stedet for at svare på kritikken giver udtryk for, hvor godt hun synes, det er gået.

Man hører stadigt ekkoet af hendes først slogan: ”Jeg kan slå Anders Fogh Rasmussen”. Der et ingen tvivl om, at statsministeren besidder nogle stærke egenskaber hvad angår kampvilje, og at hun aldrig viser tegn på svaghed, uanset hvor mange slag hun får. Samtidigt har hendes spindoktor lært hende, hvordan hun retorisk mest effektivt kan gøre minus til plus, så hun fremstår som sejrherre trods nederlag.

Er hun troværdig…?

Men virker statsministerens teflon-retorik? Er det troværdigt altid at glide af på det negative og aldrig vise en ridse i lakken? Er det menneskeligt? Nej.
I sit forsøg på at fremstå stærk ender statsministeren med at komme til at virke stiv. Der er svært at fornemme hende som autentisk menneske. Det er en rolle, som hun deler med mange andre politikere. Vælgerne reagerer med politikerlede og mistillid. De kan ikke spejle sig som mennesker i deres ledere.

I en Facebook tidsalder, hvor alt bliver lagt offentligt frem, er det paradoksalt nok blevet svært at være sig selv. Viser statsministeren en smule skævhed eller sårbarhed, kan hun i næste øjeblik gå viralt som uduelig og en fiasko.
Facebookkulturen handler om at lyve om sit liv og fremstille det som perfekt. De sociale medier, som skulle hjælpe os til at kommunikere bedre og komme tættere på hinanden, er i gang med fjerne os fra det menneskelige.