Et sort kapitel i amerikansk historie

David Oyelowo (stående) i rollen som Martin Luther King i en afgørende scene (still fra filmen: Walt Disney Studios).
David Oyelowo (stående) i rollen som Martin Luther King i en afgørende scene (still fra filmen: Walt Disney Studios).

Baptistpræsten Martin Luther Kings kamp for borgerrettigheder når et vendepunkt i marts 1965.

Selma fortæller historien om myten, borgerrettighedsforkæmperen, doktoren og præsten Martin Luther King Jr., som har sit livs måske mest afgørende kamp foran sig.

King, der netop har holdt sin verdenskendte ”I have a dream”-tale og modtaget Nobels fredspris, skal forsøge at overtale USA’s præsident, Lyndon B. Johnson, til at give lige stemmemuligheder til alle.

Dramaet

Filmen handler i mere end en forstand om et sort kapitel i den amerikanske historie. Til trods for uafhængighedserklæring, forfatning, rettighedslove osv., behandles sorte borgere i 60’ernes sydlige USA stadig ringere end hvide. Sorte har i princippet stemmeret, men i praksis er det nærmest umuligt at afgive den. Præsidenten, som mødes med King, afviser at gøre noget ved denne urimelighed, fordi han har andre politiske punkter højere på sin dagsorden.
King, der er en inkarneret aktivist, vælger byen Selma, Alabama, til ikke-voldelige demonstrationer, fordi der er tale om en systematisk negativ behandling af sorte, der ønsker at stemme. Både politiet og guvernøren forsøger hårdhændet at undertrykke de sortes handlinger, med fatale følger, men da medierne spreder billeder af politiets brutalitet og Kings indtrængende appel om medmenneskelighed, må selv USA’s mest magtfulde mand til sidst bøje sig og ændre loven.

Troværdigt spillet

David Oyelowo spiller hovedrollen som Martin Luther King Jr., spændende fra den karismatiske leder og taler til den tvivlrådige ægtemand – det er meget nuanceret og troværdigt. Rollelisten er i øvrigt omfattende og består bl.a. af navne som Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, Tim Roth og Oprah Winfrey. Sidstnævnte er nok mest kendt som talkshowvært, men spiller en central rolle i Selma og er desuden en af producerne bag filmen. Filmen var nomineret til flere skuespillerpriser, men vandt en Oscar for Bedste sang, ”Glory”, af Common og John Legend.

Hvad gør filmen interessant?

Selma er en vigtig film, der tager fat i en helt specifik periode i amerikansk historie, hvor racismen stadig var overdøvende. Et emne, som i øvrigt er blusset op i skræmmende aktualitet igen og igen.
Men den er også vigtig set med kristne briller. Den viser, hvordan den kristne tro og etik forpligter. Forpligter til at tale og stå de mest udsatte bi. Martin Luther King portrætteres først og fremmest som borgerrettighedsforkæmper og dermed et politisk menneske, men i centrale scener træder det alligevel tydeligt frem, at troen udgør mere end værdier, politisk ammunition og en god folkelig platform. På broen ud af Selma opstår et skelsættende øjeblik, idet politiet trækker sig for demonstrationen. King skal på et kort øjeblik beslutte sig for, om man skal fortsætte marchen eller vende tilbage til kirken, hvor optoget startede. I disse åndeløse sekunder knæler King ned i bøn til Gud, og hele skaren følger trop. Sådanne øjeblikke demonstrerer en virkelighed, som har kendetegnet utallige store mænd og kvinder igennem historien, de handler i en større sags tjeneste og ud fra en bevidsthed om, at for Gud er alting muligt.
(Er desværre ved at være udspillet i de danske biografer, men den kommer selvfølgelig på bd og dvd senere på året.)

Selma • 128 min.
Premiere: 26. marts