Folkedrabet på kristne mindet

Bogen ”Karen Jeppe og det armenske folk. Et liv – et kald.” fortæller om den danske missionær.
Bogen ”Karen Jeppe og det armenske folk. Et liv – et kald.” fortæller om den danske missionær.

I søndags den 19. april blev ofrene for det armenske folkemord i 1915 mindet ved en gudstjeneste i Københavns Domkirke.

Op imod 1,5 mio. kristne armeniere omkom omkring 1915, da Sultanen gav ordre til, at de skulle uddrives af det østlige Tyrkiet, som i dag er beboet af muslimske kurdere og tyrkere.
Der var fuldt hus i Domkirken af både armeniere og andre. Gudstjenesten blev indledt med et armensk børnekor i samarbejde med Haslev Kirkes ungdomskor. Den armenske ambassadør, Hrachya Aghajanyan, bød velkommen, så talte den armenske biskop fra Damaskus, Armash Nalbandian, efterfulgt af biskop Peter Skov-Jakobsen.
Den armenske biskop fortalte, at der i dag er brug for flere af samme slags som de to danske missionærer, Karen Jeppe og Maria Jakobsen, der var vidne til folkemordet og forsøgte at hjælpe, mens verden var stort set uvidende om det, der skete.
Den armenske biskop kommer oprindeligt fra Aleppo i Syrien, hvortil mange armeniere blev deporteret og dræbt i ørkenen. Hans bedstefar mistede hele sin familie i folkedrabet og var den eneste overlevende. Karen Jeppes børnehjem findes stadig som grundskole med navnet ”Karen Jeppe School”.
Efter gudstjenesten inviterede den armenske ambassade til en reception i kirkens lokaler, hvor der blev serveret armenske specialiteter.
I Domkirken er der en fotoudstilling fra 19. april-25. juni 2015 ”Jeg er armenier” til minde om 100-året for folkedrabet. Se jegerarmenier.dk.
ETN/Henri.