IPSICC

– Forventer du, at Gud betaler dig?

Hvis velsignelserne eller ’lønnen’ udebliver, vender vi så Gud ryggen?
Hvis velsignelserne eller ’lønnen’ udebliver, vender vi så Gud ryggen?

David Ryser, doktor i teologi og pastor, underviste for nogle år tilbage på en Bibelskole, da en af de studerende stillede ham og klassen et spørgsmål, som radikalt ændrede hans måde at tænke på.

– For en årrække siden, var jeg så velsignet at undervise på en bibelskole for unge. Mine studerende var sultne efter mere fra Gud, og jeg ledte konstant efter måde, hvor jeg kunne udfordre dem til at forelske sig endnu mere i Jesus og blive foregangsmænd og -kvinder for vækkelse i kirken.

Sådan begynder David Ryser sin beskrivelse af en helt speciel undervisningstime, som stadig trækker spor i hans og mange andres liv. Hans beretning om oplevelsen har været delt mange forskellige steder – blandt andet på Charisma Magazine for nyligt.

Fra fællesskab til entreprise

– Jeg fandt et citat til brug i undervisningen, som oftest tilskrives præsten Sam Pascoe. Det er en kort genfortælling af kristendommens historie og den lyder sådan:
”Kristendom begyndte i Palæstina som fællesskab, den bevægede sig til Grækenland og blev en filosofi, den bevægede sig til Italien og blev en institution, den bevægede sig til Europa og blev en kultur, den bevægede sig til USA og blev en entreprise.”

Virksomhed eller legeme

David Ryser fortæller, hvad der skete, da han delte citatet i undervisningslokalet:
– Nogle af eleverne var kun 18 eller 19 år gamle – stadig våde bag ørerne – og jeg ville være sikker på, at de forstod og værdsatte vigtigheden af den sidste linje, så jeg uddybede det ved at tilføje ”En entreprise – det er en virksomhed.” Efter nogle øjeblikke løftede Martha, den alleryngste i klassen, sin hånd. Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvad hendes spørgsmål ville være. Jeg syntes, det lille citat forklarede sig selv – og at jeg havde leveret det helt perfekt.
– Alligevel respekterede jeg Marthas løftede hånd: ”Ja, Martha?” Hun stillede så simpelt et spørgsmål. ”En virksomhed? Men er det ikke meningen, at det skulle være et legeme?” Jeg kunne ikke forudse, hvor den spørgsmålsrække var på vej hen, og det eneste jeg kunne tænke på at svare var ”Jo”. Hun fortsatte: ”Men hvis et legeme bliver til en virksomhed – er det så ikke en prostitueret?”

Gud overtog undervisningen

– Der blev dødstille i rummet. I flere sekunder var der ingen, som rørte sig eller talte. Vi var lammede, bange for at lave en lyd, fordi Guds nærvær havde oversvømmet rummet, og vi vidste, vi var på hellig grund. Alt jeg tænkte på i de hellige øjeblikke var: ”Wow, jeg ville ønske, det var mig, som havde tænkt på det.” Jeg turde ikke sige den tanke højt. Gud havde overtaget undervisningen.
– Marthas spørgsmål forandrede mit liv. I seks måneder tænkte jeg mindst én gang hver dag på hende spørgsmål. ”Når et legeme bliver en virksomhed – er det så ikke en prostitueret?” Der er kun et svar på hendes spørgsmål – og det er svar er ”Ja!”. Den amerikanske kirke er tragisk overbefolket af mennesker, som ikke elsker Gud, indrømmer David Ryser.

”Hvad nu, hvis Gud stoppede med at betale os?”

Ryser begyndte at tænke på forskellen mellem elskende og prostituerede.
– Begge gør mange af de samme ting – men den der elsker gør det ud af kærlighed. En prostitueret lader som om, men kun så længe, du betaler. Så stillede jeg mig selv spørgsmålet: ”Hvad ville der ske, hvis Gud stoppede med at betale mig?”
– Lad os være helt ærlige. Hvorfor tjener vi ham? Tager vi imod velsignelserne fra en elskende far til hans børn, eller ser vi dem i en eller anden grad som løn for vores tjeneste og lydighed? Elsker vi virkelig Gud, som han befalede, med hele vores hjerte, sjæl, sind og styrke – eller sætter vi betingelser på? Synes vi, at vi fortjener dit eller dat på grund af alt det, vi har gjort for ham?

Der er ingen prostituerede i himlen

David Ryser sammenligner det med, hvordan vi håndterer vores ægteskaber:
– I et ægteskab kan et elskende par håndtere skuffelser og vrede og komme videre. Hvis vi føler, at Gud skuffer os, kan vi så komme videre, eller opfører vi os som små børn, der ikke får deres vilje, og nægter at tilbede Gud eller indgå i fællesskaber med andre kristne? Når (ikke hvis) vi opfører os sådan, er vi ikke elskere af Gud, som vi er kaldet til, men opfører os som prostituerede.

Ingen penge, ingen fest

Ryser pointerer afslutningsvis:
– Der er ingen prostituerede i himlen eller i Guds rige, men der er masser af tidligere prostituerede begge steder. Hør det fra en ”tørlagt prostitueret”, når jeg slår helt fast, at der ingen erstatning er for ubetinget, intimt fællesskab med Gud.