Otte mænd priste Gud mens de blev henrettet
De otte, som var dømt for narkosmugling i Indonesien, havde lært Gud at kende i fængselet.
Af Bente Rognmo Thakre
De otte mænd, som blev henrettet i Indonesien i forrige uge, sang salmer, mens de gik døden i møde.
”De priste Gud”, fortæller Pastor Karina de Vega til den australske avis The Sydney Morning Herald. “Jeg kunne knap ånde. Det er første gang, jeg har været vidne til en sådan glæde og forventning i mødet med deres skaber.”
Dømt for narkosmugling
De otte mænd, som blev henrettet i Indonesien onsdag 29. april, var dog ikke fængslet for deres tro. De syv udlændinge og den ene indoneser, som blev dømt til døden, var dømt for narkotika-smugling.
Mens en kvinde blev skånet, forårsagede henrettelsen store internationale protester. Der var også stor opmærksomhed på det faktum, at flere af de otte fanger var blevet omvendt i fængslet.
Blev præst i fængslet
En af dem, som blev henrettet, var Andrew Chan. Han ledede bibelstudier og blev ordineret til præst i fængselet, ifølge den amerikanske avis LA Times. Chan blev dømt for narkosmugling og var en af to ledere af narko-ringene – de berømte ’Bali Ni’ fra Australien. Chan blev arresteret for sin rolle i forsøget på at smugle over 8,3 kilo heroin fra Bali til Australien i 2005.
Andrew Chan medvirkede også i en dokumentarfilm i fængselet for at advare andre unge mod narkotikaindustrien. I filmen læste han op af et seks siders brev. Det begyndte sådan: “Kære mig: Faren ved Narkotika”, rapporterer BBC.
I brevet skriver Chan blandt andet: “Kære Mig, når du er ældre, vil du sidde i et fængsel på Bali, og du vil blive henrettet. Dette skete med dig, fordi du troede, at det var så coolt at bruge stoffer… din familie er knust … og inderst inde er du ikke en ond person.”
Et spildt liv
Chan henvendte sig også til de unge i filmen.
– Jeg er gået glip af bryllupper, begravelser, det nære samvær med min familie. Smerten og det onde, som jeg har udsat mig selv for, gælder ikke bare mig, men også min familie, og det er smertefuldt at leve med, sagde han.
”Mit liv er et perfekt eksempel på et liv, der er forspildt. Dette behøver ikke at ske for dig.”
Blev maler i fængslet
Den anden leder for narkotikaringen, som blev fængslet og henrettet, var Sukumaran. Han blev ligesom Chan arresteret på Bali i 2005 for det mislykkede forsøg på at smugle 8,3 kilo heroin fra Bali til Australien. Sukumaran fik et stærkt møde med Gud i fængselet og begyndte derefter at male.
“Før jeg blev arresteret, var jeg egentlig ikke dygtig til noget som helst. Havde nul hobbier og ikke nogen ledelse i livet,” sagde han ifølge BBC.
“Nu, når jeg maler et godt billede, er det, som om jeg ser, at jeg har forbedret mig selv, at jeg kan gøre noget, som er godt.”
Et af hans billeder var et portræt af Indonesiens præsident Joko Widodo med følgende inskription på bagsiden: “Folk kan forandre sig”.
Gospelsangeren
En anden af de otte, som blev henrettet, var Okwudili Ayotanze, en gospelsanger fra Nigeria, som plejede at synge for fængselsvagterne. Han blev arresteret i 2001 med 1,15 kg heroin i lufthavnen i Jakarta. Ifølge The Sydney Morning Herald blev han kristen i fængslet og begyndte derefter at skrive gospelsange, som han sang for fangevogterne.
I fængselet indspillede han flere CD’er med titler som “Frygt ikke”. Hans band bestod af andre indsatte og en fangevogter på keyboard. En af de sange, han skrev i fængslet, hedder “Gud velsigne Indonesien” (God bless Indonesia) og kan ses på YouTube.
BBC kunne også meddele, at Andrew Chan som sit sidste ønske fik tilladelse til at gifte sig med sin kæreste dagen før henrettelsen. Kunstneren Sukumaran havde kun et ønske, og det var at få lov til at male så længe, han kunne.
Men de dødsdømte nærede ikke had mod deres fangevogtere eller dem, som udførte henrettelsen. Ordene til “En nåde stor” og “Fadervor” lød højt og klart fra fangerne, mens de gik mod henrettelsespladsen.
– De sang også ordene fra Salme 103, “All is well with my soul”, før sangen blev afbrudt af smældet fra geværerne, som pegede mod dem, fortæller pastor Karina de Vega.