Pensioneret neurokirurg bliver Republikansk præsidentkandidat

Ben Carson er ikke politiker. men en berømt neurokirurg. Han er kendt for sin markante afvisning af Obamas sundhedsreform.
Ben Carson er ikke politiker. men en berømt neurokirurg. Han er kendt for sin markante afvisning af Obamas sundhedsreform.

Den kristne læge Ben Carson (63), der har haft en stor karriere som neurokirurg, er gået ind valgkampen for at blive USA’s næste præsident.
Ben Carson, der stammer fra Detroit, har haft heltestatus hos Tea Party-bevægelsen, efter at han i 2013 rettede et voldsomt angreb på Obamas sundhedsreform under en National Prayer Breakfast. Han har kaldt sundhedsreformen ’det værste, der er sket siden slaveriet’. I et interview med CNN i marts sagde Carson, at homofili er et valg. Som eksempel nævnede han, at nogle fanger bliver homofile i fængslerne. Senere har han dog beklaget udtalelsen.
Ben Carson voksede op i en fattig familie i Detroit, men fik sin uddannelse fra Yale og University of Michigan’s medicinske fakultet. Han blev leder af pædiatrisk neurokirurgi på Johns Hopkins Hospital i Baltimore allerede som 33-årig. I 1987 blev han berømt, fordi det lykkedes ham at adskille et par siamesiske tvillinger, der var sammenvoksede i hovedet. Han modtog i 2008 landets højeste orden, the Presidential Medal of Freedom, fra præsident George W. Bush. Året efter kunne man se en film om hans liv med den Oscar-vindende skuespiller Cuba Gooding Jr.
Ben Carson er kendt for at sige sin mening, selv når det gælder kontroversielle emner. På dette års Conservative Political Action Conference udtalte han, at gæld og radikal islam er ved at ødelægge USA.

Carly Fiorina
Carly Fiorina

Også den tidligere topchef fra Hewlett-Packard, Carly Fiorina, har oplyst, at hun stiller op til præsidentvalget. Carly Fiorina har blandt andet været hovedtaler på Willow Creeks lederkonferencer.
Ligesom Ben Carson er Carly Fiorina Republikaner, kristen og har klare standpunkter omkring abort. Hun udtrykker sig dog i diplomatiske vendinger om kontroversielle emner, fx når det gælder lovgivning om homofile ægteskaber.