Gospelledere takker af med sommerkoncert

s2_Christine og Henrik Engelbrekt RefshaugeLusangis lederpar stopper efter 15 og 25 år.

Når Lusangi Gospel Choir holder sommerkoncert med Emmelie de Forest og Kolding Soul Children på valgaftenen, tager koret samtidig afsked med lederparret gennem de sidste 15 og 25 år.

Ved sommerkoncerten vil vinderen af Eurovisionens Melodi Grand Prix i 2013, Emmelie de Forest, afslutte aftenen i Brændkjærkirken. Samme aften siger Koldings ældste gospelkor, Lusangi Gospel Choir, farvel til deres dirigent og instruktør og hans hustru.
Gennem de sidste 15 år har Henrik Engelbrekt Refshauge været dirigent for koret, hvor han fandt sin nuværende kone Christine. Hun har været med i 25 år både som dirigent, formand, pianist, solist og sanger og stopper også ved koncerten.
Parret blev i sin tid gift ved landets første gospelbryllup med Lusangi i front til vielsen.

Store gospeloplevelser

Når man tænker på Lusangi Gospel Choir, er en del af billedet blandt andet koncerter, festivals og oplevelser med kendte gos-pelsolister fra ind- og udland. Det kan tilskrives én mand.
– Henrik Engelbrekt Refshauge kom til byen og til koret med frisk energi og nye udfordringer og fik hævet det musiske niveau væsentligt. Det tiltrak mange nye sangere og tilhørere til koncerterne, fortæller den tidligere næstformand Pia Henriksen, der var med til at ansætte Henrik i år 2000.
Koret voksede fra ca. 25 medlemmer til over 90 sangere. I dag er der startet 5 andre gospelkor i Koldingområdet, som nogle af Lusangi Gospel Choirs sangere naturligt er sluset over i. Også lederparret fortsætter med gospelmusikken, selv om de stopper med Lusangi.
– Vi fortsætter med at lave gospel, fortæller dirigenten. Christine og jeg har gospelkoret ”The Gospellers” i Esbjerg og laver firmateambuilding, konfirmand- og skolegospel gennem GospelForAlle.dk i hele Jylland, og så starter vi et nyt gospelkor op for hele Sydjylland: ”4GVN Gospel Friends”. Der har vi optagelsesprøver og kræver noget mere end de ”kom-ind-fra-gaden”-kor, vi har stået i spidsen for de sidste år. Begge dele har sin charme, smiler gospelparret Engelbrekt Refshauge.
Henrik er uddannet præst, journalist og organist og arbejder til daglig som kirke- og kulturmedarbejder i Haderslev Domkirke. Christine er ergoterapeut og bliver færdig som lærer i sommer. Hun har fået job på Brændkjærskolen, blandt andet som musiklærer.

Teksterne skal røre folk

Henrik er fuld af idéer. Han har startet børnegospelkor og opmuntrede for nogle år tilbage Lusangis bestyrelse til at lave en gospel festival. Det blev til Kolding Gospel Festival, der kørte fra 2005-09 på blandt andet Kolding Teater med cd-indspilninger og besøg af store gospelsolister fra ind- og udland.
– Han ledte også en tur til USA i 2007, hvor vi gav 10 koncerter. Henrik er helt speciel både musisk og som forkynder. Koret får forståelse af de tekster, de synger – og kan derfor ”aflevere” dem til tilhørerne med autentisk indlevelse. Og så er Henrik fyldt med energi og smitter meget med sin humor, fortæller Pia Henriksen.
Men der er også plads til andagter på øveaftenerne. Her formår Henrik at få nogle meget store emner til at røre hvert enkelt kormedlem, så man altid føler ”at lige netop det har en betydning for mig”, slutter den tidligere næstformand.
Billetter til afskedskoncerten i Brændkjærkirken den 18. juni kan købes på www.billetto.dk/gospelemmelie og www.lusangi.dk.