Lille roman om sorg hos børn

s22_jcSkaderneEfter at have mistet sin kone, som døde af knoglemarvskræft, satte forfatteren Morten Dürr sig til at skrive en lille letlæst roman om sorg. En historie, som forsøger at skildre et barns oplevelse af sygdom, krise og dødsfald – og finde lindring midt i det hele.

Oscar og Asger er to brødre, hvis mor er meget syg og til sidst dør af sin sygdom. Alt imens de oplever moderens ophold skiftevis på hospitalet og i hjemmet, flytter skaderne ind i et træ i haven. Faderen vil have en af drengene til at rage reden ned, så de kan blive disse skændselsfugle kvit. Men sådan går det ikke, skaderne har lagt æg, og så må kampen midlertidigt indstilles.
På forunderlig vis er det samtidig skadernes jagt på skinnende objekter, som kommer til at give drengene den største trøst – som en hilsen fra den afdøde.
Den lille bog er godt skrevet, med en stram komposition og fine underliggende symbolske lag, og den viser, at børn intuitivt bearbejder sorgen og søger en mening og vej igennem den. Dog udebliver det ultimative himmelske håb. Der er ikke det, der ligner en tanke om livet efter døden, andet end i mindet. Så i et kristent perspektiv mangler der noget, men det rokker ikke ved, at bogen behandler et følsomt emne på en intelligent og indfølende måde.

Morten Dürr: Skaderne • 49 sider • 199,95 kr. • Alvilda