Særdeles brugbart idekatalog

s22_Vokseværk_ledertips_og_ideerVokseværk er et dejligt idékatalog til søndagsskolemedarbejdere, kirkelige klubber, spejdere eller bare forældre, som gerne vil tilføre familieandagten noget nyt liv.

For godt et årti siden udgav det svenske ægtepar Johan og Kristina Reftel et hæfte med ledertips og ideer til ledere i kristent børnearbejde, kaldet ”Hundringen”. Dette er nu oversat til dansk og udkommet på forlaget Tro-fast. Og det er helt klart brugbart.

Lige til at gå til

Ser man på de enkelte kapitel, så er det tydeligt, at forfatterne er erfarne ledere i børnearbejdet. Det er nu ikke, fordi der bruges mange sider på at forklare, hvad det bibelske forbillede for børnemedarbejdere går ud på, i stedet fremdrages det helt centrale i al bibelsk funderet lederskab – en god leder er: ”Den, som elsker Gud, kender sig selv og er villig til at tjene” (s.7). Herefter får børnemedarbejderne 10 praktiske og gode råd, og resten af bogen er spækket med direkte anvendelige idéer til de enkelte samlinger.

Drama og historiefortælling i top

Vi ved godt, at de bibelske historier er fantastiske, men med Vokseværk får man også gode idéer til at levendegøre historierne og inddrage børnene på en både underholdende og lærerig måde. Samtidig rummer hæftet en række dramaer af mere nutidig karakter, som sætter kristentroens pointer godt på plads. Man kan let komme til at trække på smilebåndet, når humoren i ”Hallo Gud!” viser menneskers evne til at komplicere det, som egentlig er såre simpelt. Men der er også historier, som vender indad i forhold til kirkens og de kristnes rolle i verden (fx ”Fiskerne” s.52), og så bliver det tydeligt, at der også er en alvorlig og opdragende side af børnearbejdet, som forfatterne ikke undgår at bringe i spil. Samlet set er der stof til rigtig mange gode aktiviteter og timer sammen med børnene.

Fremtoningen er mere gennemsnitlig

Med så fint et indhold er min eneste anke, at hæftet netop er et hæfte. Det tynde omslag, er jeg bange for, bliver slidt op hurtigere, end man kan nå at bruge de mange forskellige idéer, som hæftet rummer. Det er synd og skam, at layoutet og fremtoningen helt generelt ikke er af samme kvalitet som indholdet.

Johan og Kristina Reftel:
Vokseværk
– Ledertips & -ideer
82 sider
135 kr.
Tro-fast