Bager tvinges til at bage ’homo-kage’

- Jeg vil hellere lukke forretningen end gå på kompromis med min tro, siger Jack Phillips. Foto: Skærmprint fra CBS Denver.
– Jeg vil hellere lukke forretningen end gå på kompromis med min tro, siger Jack Phillips. Foto: Skærmprint fra CBS Denver.

En appeldomstol med tre dommere i Colorado Court stadfæstede sidste torsdag, at den kristne bager Jack Phillips er skyldig i diskrimination, fordi han ikke ville bage en bryllupskage til et homofil par.

Retten fastslog, at bagerens religiøse overbevisning ikke giver ham ret til at afslå at bage denne type kager, skriver Christian Post.

Nogle er mere lige end andre

– Det viser, at nogle mennesker har mere lige rettigheder end andre. Hvis man ikke er enig i homo-agendaen, har man ikke de samme rettigheder som andre, siger Jack Phillips. Han bakkes op af sin advokat, Nicolle Martin.
– Jeg tror, afgørelsen betyder, at nogle borgere i Colorado har ret til at tro og handle efter deres overbevisning ifølge First Amendment. Men forudsætningen for at du kan følge din overbevisning er, at du har det rigtige syn på ægteskab mellem folk af samme køn. Folk som Jack Phillips har ikke ret til at tro, som de gør, sagde Nicolle Martin.
Sagen startede i 2012, hvor det homofile par Charlie Craig og David Mullins bad Phillips fra Masterpiece Cakeshop bage deres bryllupskage.
Den kristne bager tilbød at bage andre ting for dem. Men han gjorde det klart, at han af hensyn til sin tro og sit syn på ægteskabet ikke ville bage en bryllupskage for dem. Herefter anlagde Craig og Mullins sag mod bageren.

Hvem diskriminerer?

Advokat Ria Mar fra the American Civil Liberties Union of Colorado, som repæsenterer Mullins og Craig, finder det urimeligt, at nogen i USA skulle blive afvist i en forretning på grund af ’hvem de er, eller hvem de elsker’.
– Først når enhver person, af hvilken som helst farve eller tro, kan gå ind i en forretning, en bank, eller et hospital og få samme service som alle andre, vil vi have vundet. Indtil da må vi kæmpe for at blive behandlet ens, som vi alle fortjener, siger hun.
Advokat Jeremy Tedesco fra Alliance Defending Freedom hævder derimod, at en amerikaner har frihed til at afvise at bruge sine kunstneriske evner til at fremme budskaber, han er uenig i.
Regeringen har pligt til at beskytte folks frihed til at følge deres tro både privat og professionelt frem for at påtvinge dem regeringens holdninger, understreger Jeremy Tedesco overfor Fox News.

Skal opdrage ansatte

Ifølge rettens afgørelse skal Phillips fremover tvinges til at bage bryllupskager til homofile par, hvis han fortsætter i branchen. Samtidig skal han oplære sine ansatte i at følge statens antidiskriminations-politik. Men det er ikke fair, mener bageren.
Han er nu holdt op med at bage bryllupskager, selv om det var en af hans favoritopgaver. Men han vil ikke begynde igen, før regeringen holder op med at fortælle ham ’hvilke kager jeg må bage, og hvilke jeg ikke må bage’
Homofile har vundet lignende sager i andre stater. I Oregon blev de kristne ejere af “Sweetcakes by Melissa” beordret til at betale135,000 dollars til et lesbisk par for ’ følelsesmæssig og mental overlast’, efter at de havde afvist at lave parrets bryllupskage.
Også ejerne af Albuquerque bryllupsfotos i New Mexico fik i 2013 besked om, at deres tro ikke giver dem ret til at afvise brudepar af samme køn.