Bogens Helligdom fejrer 50-års jubilæum

Det smukke museum Bogens Helligdom indeholder bl.a. Dødehavsrullerne. Den hvide kuppel forestiller toppen af en Tora-rulle.
Det smukke museum Bogens Helligdom indeholder bl.a. Dødehavsrullerne. Den hvide kuppel forestiller toppen af en Tora-rulle.

To særudstillinger og et nyt udstillingsgalleri er blevet indviet for at fejre 50-års jubilæet for Bogens Helligdom, hjemstedet for Dødehavsrullerne på Israels-museet i Jerusalem.

Verdens mindste bibel

Verdens mindste hebraiske bibel findes nu på en mikrochip på størrelse med et sukkerkorn!
Nano-bibelen er skabt af Technion, Israels Teknologiske Institut og er et moderne supplement til Dødehavsrullerne, som indeholder de ældste bibelmanuskripter i verden. Publikum kan følge den teknologiske udvikling af den hebræiske bibel fra oldtiden til den post-moderne tidsalder i udstillingen med titlen ’Og så kom Nano’.

Museets arkitektur

I øjeblikket vises Bogens Helligdoms Arkitektur, der fortæller den enestående historie om bygningens design. Der er tale om et ikonisk eksempel på det tyvende århundredes ekspressionistiske arkitektur, udført af Frederic Kiesler og Arman Bartos og indviet i 1965. Udstillingen viser Kieslers indledende skitser til Helligdommen, samt eksempler på hans ”surrealistiske” møbler.
Udstillingen rummer også billeder fra opførelsen af Helligdommen, som var en kolossal teknologisk bedrift i Israel i 1960’erne.
Israelsmuseet er den største kulturelle institution i staten Israel og rangerer som et af de førende kunst- og arkæologimuseer i verden. Det blev grundlagt i 1965 og huser encyklopædiske samlinger, der strækker sig fra forhistoriske samlinger til moderne kunst, inklusive verdens største samlinger af bibelske og arkæologiske fund fra Det Hellige Land tillige med Dødehavsrullerne.
I løbet af de første 50 år har museet opbygget en vidtrækkende samling af over 500.000 genstande takket være enestående gaver og støtte fra museets velyndere i hele verden.
Museet fejrer sit 50-års jubilæum i hele 2015 med et årsprogram helliget udforskningen af Israels æstetiske arv i de 50 år før og efter landets grundlæggelse, oplyser Elena Negut fra Den Israelske Stats Turistbureau.