Hjemsendt afghansk kristen i livsfare

Susanne Krog fra pinsekirken i Rudkøbing døbte den nu hjemsendte afghaner.
Susanne Krog fra pinsekirken i Rudkøbing døbte den nu hjemsendte afghaner.

En døbt konvertit fik sin udvisning fremrykket og blev hjemsendt, mens hans appelsager kører i blandt andet FN og Flygtningenævnet.

En 19-årig afghaner, som blev døbt i pinsekirken i Rudkøbing sidste år, blev pågrebet af betjente med våben og skudsikre veste, mens han var undervejs til sommercamp i Mariager. Han er nu sendt tilbage til Afghanistan – endda før det var planlagt.

– Han er i største fare som kristen i Afghanistan. Og nu arbejder vi på at få ham tilbage, siger præst i pinsekirken i Rudkøbing, Susanne Krog.
Både hun og lederen af Kirkernes Integrationstjeneste, Hans Henrik Lund, og Venstres politiske ordfører, Jacob Jensen, betegner politiets fremgangsmåde under anholdelsen som ’voldsom’. Udlændinge-og integrationsminister Inger Støjberg har ikke kommenteret sagen på grund af ferie.

’Oprigtig kristen’

Flere præster har betegnet den døbte afghaner som ’oprigtig kristen’. Det gælder fx en sognepræst på Langeland, som i sin tid henviste ham til pinsekirken i Rudkøbing, hvor flere kristne asylsøgere kom.
Flygtningenævnet afviste i februar 2014 at give manden asyl, da han ikke var konverteret til kristendommen. Men nævnet har ikke revideret beslutningen, siden han blev døbt.
Sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen fra Vesterbro betegner det som kritisabelt, at Flygtningenævnet ikke har revideret deres beslutning om at udvise afghaneren.
Hans far er nemlig blevet dræbt af Taliban, mens hans mor har slået hånden af ham, fordi han er konverteret til kristendommen.

Udvist uden afgørelse

– Det er en rigtig dum sag. Han blev udvist FØR der kom en afgørelse fra Flygtningenævnet, FN og Udlændingestyrelsen. Alle de steder ligger der en anmodning om at se på hans sag, og man afventer svar fra dem alle.
Normalt høres myndighederne, før man udviser nogen, men i dette tilfælde blev det fremskyndet fra den 10. august til den 2. august. Han blev fløjet hjem i går aftes.
Nu arbejder vi for at få ham tilbage, fortæller en rystet Susanne Krog til Udfordringen.
Af hensyn til den hjemsendtes sikkerhed i Afghanistan kan Susanne Krog hverken oplyse hans navn eller frigive et billede af ham.
Pastor Susanne Krog har mistanke om, at politiet eller udlændingestyrelsen har aflyttet hendes telefon, da de ellers ikke kunne vide, at afghaneren var på vej til sommerstævne i Mariager – i hendes bil.