Ny tænketank om tro og videnskab

Dr.med. Frede Donskov er med-initiativtager og leder af den nye tænketank ”Center for Kristen Tænkning”.
Dr.med. Frede Donskov er med-initiativtager og leder af den nye tænketank ”Center for Kristen Tænkning”.

En overlæge og en professor er initiativtagere til det nystartede Center for Kristen Tænkning.

En ny tænketank om ’Kristen tænkning’ vil understrege, at man godt kan være videnskabsmand og samtidig tro på Gud.

Tænketanken er opstået, efter at den nye undervisnings- og forskningsminister Esben Lunde Larsen har været i krydsild i medierne, fordi han har erklæret, at han tror på Gud.
Men der findes mange forskere og videnskabmænd, der tror på en højere magt, ønsker den nye tænketank at pointere.
Center for Kristen Tænkning beskæftiger sig med så forskellige ting som forholdet mellem Gud og Higgspartiklen, Jesu opstandelse og de filosofiske argumenter for Guds eksistens.
Initiativtagerne til det nye center, CKT, er overlæge, dr.med. Frede Donskov fra Århus og professor d.sc., ph.d. ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet Peter Øhrstrøm.

Bedre balance

– Vi ønsker synliggøre kristen tro og kristne værdier kendetegnet ved systematik, begrundelse og balance som en væsentlig del af debatten i samfundet, siger initiativtagerne.
Den nye tænketank er i øvrigt åben for kristne fra alle kirkeretninger.

For forskere og debattører

CKT er et nyt mulitidisciplinært forskningscenter – dvs. tværfagligt. For at være med skal man være aktiv forsker med en akademisk grad eller være en aktiv kulturperson, som deltager i samfundsdebatten.
De aktive forskere repræsenterer bl.a. naturvidenskab, sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab, teologi og filosofi, forklarer centerleder Frede Donskov.

Kristen tro og videnskab går rigtig godt sammen, mener professor Peter Øhrstrøm fra Aalborg Universitet.
Kristen tro og videnskab går rigtig godt sammen, mener professor Peter Øhrstrøm fra Aalborg Universitet.
Videnskab og tro sammen

Professor Peter Øhrstrøm fortæller i en introduktionsvideo, hvorfor han selv er med i Center for Kristen Tænkning.
Øhrstrøm beskriver sin særlige interesse for videnskabsteori, etik, tid og logik. Han afviser, at der er en modsætning mellem kristen tro og videnskab. CKT har til formål at sige, at kristen tro og videnskab går rigtig godt sammen.
De to kilder kan tilsammen give en rigtig god forståelse for, hvordan tilværelsen hænger sammen, mener professoren fra Aalborg.

– Vi lægger en masse informationer på centerets hjemmeside, og så håber vi, at du vil tænke med, opfordrer Peter Øhrstrøm.
Han mener, at mange har brug for undervisning om god argumentation. Det er vigtigt, at man underbygger sine argumenter, undgår smarte kneb og viser respekt for sin modpart, understreger han.

Aktuelle ressourcer

På Center for Kristen Tænkning kan man finde artikler eller se optagelser fra aktuelle debatter under overskrifterne:
– Debat viser konflikt mellem naturalisme og religion
– Forfejlet og misforstået kritik af videnskabsministeren samt
– Astrofysiker: Min tro hindrer mig ikke i at arbejde videnskabeligt.
Man kan også bla. finde en videooptagelse af undervisning på Menighedsfakultetet om Jesu legemlige opstandelse ved professor Peter V. Legarth samt en diskussion på Fox News om den aktuelle skandale i USA, hvor ledere fra abortklinikkerne i Planned Parenthood diskuterer salg af organer fra aborterede babyer.
CKTs medlemmer er kristne forskere og kulturpersonligheder i Danmark. Tænketanken udarbejder bl.a. kommentarer i relation til kristen tro og praksis.


Artiklen fortsætter efter annoncen: