Jesus-tro fjerner had mellem palæstinensere og jøder

Som omvendt følte jeg pludselig en kærlighed til jøderne, fortalte Tass Saada under foredraget i Virksund.
Som omvendt følte jeg pludselig en kærlighed til jøderne, fortalte Tass Saada under foredraget i Virksund.

Palæstinenseren Tass Saada talte om forsoning på Virksund Kursuscenter.

”Vi ved aldrig, hvornår Gud vil bruge noget af det, vi siger, til at tale til folk.” Det siger Tass Saada, tidligere snigskytte i Fatah, i et foredrag på Virksund Kursuscenter den 6. august.

Under foredraget, som var arrangeret af Ordet og Israel, fortalte Tass Saada de 65 tilhørere om sit usædvanlige liv.
– Jeg vil fortælle om min onde fortid, som jeg ikke er stolt af, indledte han.
Som palæstinensisk flygtning voksede Tass Saada nemlig op med et indædt had til jøderne og staten Israel, som han mente havde stjålet hans land.

Elsk en jøde

Hans liv tog dog en drastisk vending, da hans gode ven Charlie en dag fortalte ham, at han måtte ”elske en jøde for at få fred”.
Saada måtte overgive sig til Jesus, da Charlie læste de første vers i Johannesevangeliet. Fra den dag har han bekendt Jesus som sin Herre. Oplevelsen var kernen i den gribende fortælling, og selvom flere af tilhørerne i forvejen havde læst Saadas bog ”Jeg var snigskytte for Arafat”, kunne man ikke undgå at blive grebet af det stærke vidnesbyrd.
At Saada blev kristen, fik også konsekvenser for hans syn på jøderne.
– Som omvendt følte jeg pludselig en kærlighed til jøderne, lød det fra den nu 65-årige mand, der som ung havde jagtet jøder på livet.
Og netop denne forsonende kraft, som omvendelsen kom til at betyde for ham, stod særligt stærkt gennem hele aftenens foredrag. Saada lagde nemlig stor vægt på, hvordan vi gennem Jesus kan få styrke til at elske selv vores værste fjender.

Jesus fjerner hadet

– Af egen kraft kunne jeg aldrig elske jøder, men i kraft af Jesus kunne jeg, understregede Tass Saada. Og også i dag er der behov for kraft til at elske vores fjender, mener han. Det gælder især forholdet mellem jøder og muslimer og den konflikt i Mellemøsten, som har krævet mange menneskeliv og medført ulykkelige og håbløse tilværelser for så mange mennesker. Dette forhold kan kun brydes ned, hvis Jesu kærlighed får lov at virke, som det var tilfældet i hans eget liv.
I sin bog beskriver Saada blandt andet, hvordan han spontant bad for en jødisk soldat på gaden en af de første gange, han var i Israel.

Håb for Ismael

Tilhørerne havde startet aftenen på kursuscenteret med en lækker buffet. Det er et nyt koncept, ”Menu med mening” hvor deltagerne kan snakke med hinanden om deres forventninger til foredraget og dele deres egne tanker om emnet. Snakken gik på livet løs om Israel, som mange havde besøgt og havde en mening om.
Foredraget startede klokken 19.30 og sluttede først efter 22, afbrudt af en kaffepause.
Efter pausen fortalte Saada om de mange projekter, hans organisationer ”Hope for Ismael” og ”Seeds of Hope” står bag. Visionen bag arbejdet er at hjælpe jøder og arabere og forsone dem med hinanden ved at pege på Jesus og den forsoningskraft, han kan give.
Organisationerne driver blandt andet en børnehave for både jødiske og arabiske børn, et sportshold, en boghandel og en æggefarm. De hjælper også handicappede.
Når Saada fortalte om hjælpearbejdet, var det tydeligt, hvor meget han brænder for forsoning. Det gælder forsoning mellem mennesker, der før var fjender. Men det gælder især forsoning mellem mennesker og Gud.
Derfor kunne tilhørerne tage hjem med mere end bare en spændende og gribende fortælling. De fik også en opmuntring til at elske de mennesker, som er ens fjender, eller som man måske bare ikke synes er så lette at elske. Af egen kraft kan vi ikke, men i kraft af Jesus er det muligt.
Anders Hjorth Vindum/Bodil