Mission Øst: Tak til gavmilde danskere

TV-indsamlingen præsenterede den 14-årige Alwyn og hendes fire søskende, som er forældreløse, efter at IS myrdede deres forældre. Foto: Mission Øst.
TV-indsamlingen præsenterede den 14-årige Alwyn og hendes fire søskende, som er forældreløse, efter at IS myrdede deres forældre. Foto: Mission Øst.

TV-indsamlingen søndag gav 86 millioner til flygtninge i og omkring Syrien.

Generalsekretær og læge Kim Hartzner er personligt overvældet af danskernes gavmildhed ved tv-indsamlingen søndag. ”Nu kan vi hjælpe kvinder og børn med at komme igennem traumer og yderligere 9800 flygtninge med at holde varmen i vinter”, siger han.

– Tak for alle bidrag – store og små – ved akutindsamlingen på DR og TV2 i søndags. Jeg er dybt rørt over danskernes gavmildhed, som de nu har vist i endnu en stor landsindsamling. Jeg er stolt over at være en del af en historisk tradition for at hjælpe mennesker i nød – helt fra redning af jøder under Anden Verdenskrig til et fortsat engagement i nødhjælp og udvikling i fattige lande.

Vinterhjælp til 9800

Kim Hartzner er generalsekretær for Mission Øst, der er en af de 12 hjælpeorganisationer, som skal formidle de over 86 millioner kroner fra søndagens indsamling på DR og TV2 til flygtninge i og omkring Syrien. Mission Øst arbejder blandt syriske flygtninge og irakiske fordrevne i Nordirak.
– Med den del af pengene, som Mission Øst skal formidle, kan yderligere 9.800 flygtninge nu modtage mad og varmeapparater, termotæpper og petroleum til opvarmning. Og flere hundrede børn og kvinder, der har oplevet Islamisk Stats grusomheder, vil modtage hjælp til at komme sig over deres traumer og til at starte et nyt liv.
Disse mennesker flygtede alle sidste sommer, da IS begik et folkemord mod kristne og yezidier, der har boet i det nordlige Irak igennem 1.700 år. Alle overlevende er nu flygtet og bor i flygtningelejre – eller for 60 procents vedkommende i ufærdige betonbygninger og tynde sommertelte, fortæller Kim Hartzner.

To familier gør indtryk

Generalsekretæren har selv besøgt området fire gange gennem det seneste år, og mødet med de fordrevne har for altid ætset sig ind i hans bevidsthed. Hans interviews med to familier gjorde dybt indtryk ved TV-indsamlingen søndag: historien om 14-årige Alwyn, der sad alene i et tyndt telt med fire søskende, efter at IS havde myrdet børnenes forældre, mens de sov, og historien om Halef, der sammen med to sønner havde ligget nederst i en bunke af 70 lig og kun overlevet, fordi han og sønnerne havde ligget musestille i tre timer, mens IS-folkene gik omkring og skød på alt, der bevægede sig.
– Begge hovedpersoner har jeg selv mødt og interviewet, og de har chokeret mig for tid og altid, fortæller Kim Harzner, der nu glæder sig til at hjælpe endnu flere af den slags menneskeskæbner til at leve et tåleligt liv.
Mission Øst har medarbejdere udstationeret i Nordirak, hvor der nu er oprettet tre centre, hvor kvinder kan få hjælp til at bearbejde traumer, og børn kan lege, tegne og forberede sig på at komme i skole. Det ene center ligger i befriede dele af Sinjar-området, hvor Islamisk Stat drev en halv million yezidier på flugt for et år siden.
Mission Østs medarbejdere opsøger også flygtninge i afsidesliggende landsbyer for at kunne hjælpe de mest trængende.
Svend Løbner/Bodil