Nyt behandlingssted for unge misbrugere

COPYRIGHT HELENE BAGGER Bedste hilsner Fotograf Helene Bagger medlem af PF/DJ STICKELBERGS BUREAU Jægergårdsgade 14,3 8000 Århus C TLF: 86181522 Mobil: 23681968 http://www.baggerfoto.dk http://www.stickelberg.dk www.baggerfoto.dk mobil:23681968
Leder af Blå Kors’ arbejde blandt unge misbrugere, Allan Pedersen, ses her til venstre sammen med daglig leder af arbejdet i Arden, Morten Poulsen, foran det nye behandlingssted, Ungehuset. Foto: Helene Bagger.

Ungehuset, Blå Kors’ behandlingscenter for unge hashmisbrugere, blev indviet den 8. september på Myhlenbergvej 55 i Arden.

Tirsdag kunne Ungehuset i Arden holde officiel indvielse. Ungehuset behandler 15-23-årige for afhængighed af hash og andre stoffer. Ved indvielsen var der rundvisning i huset, en af de unge spillede musik, og borgmester Mogens Jespersen holdt åbningstalen.
Senere talte også Blå Kors Danmarks generalsekretær Christian Bjerre.
17.000 unge misbrugere
Omkring 17.000 unge i Danmark mellem 15 og 25 år ryger dagligt eller næsten dagligt hash. Det har Center for Rusmiddelforskning vist i en undersøgelse, som blev offentliggjort i april 2015.
Det er langt flere end tidligere antaget, hvor man anslog antallet af hashmisbrugere i alle aldre i Danmark til ca. 10.000.

Andre problemer

Ungehuset, der oprindeligt blev startet på Blå Kors Rold Skov, har plads til otte unge og har haft fuldt hus næsten fra dag et. De fleste af dem, som kommer i behandling, har også andre problemer end hashafhængighed, blandt andet psykiske lidelser og sociale problemer.
Undersøgelsen fra Center for Rusmiddelforskning viste også, at flertallet af de unge, som ryger meget hash, er svært belastede.

Ophold tre til seks måneder

De fleste unge opholder sig i Ungehuset i tre til seks måneder. Denne varighed giver det bedste resultat.
– Det er vores erfaring, at de unge i de første tre måneder af opholdet er meget udfordret af trang og måder at håndtere trangen på.
Det er først efter længere tid, at den unge har mentalt overskud til at arbejde med at ændre vaner og mønstre samt nå til erkendelse af, hvilke konsekvenser nye beslutninger har for eksempel i forhold til det sted, han eller hun ønsker at bo, fortæller daglig leder af Ungehuset Morten Poulsen.
I Mariager har Blå Kors et opholdssted, Bølgebryderen, for udsatte unge. Allan Pedersen er øverste leder for både Ungehuset og Bølgebryderen.