Sæt fokus på flygtningenes religion

Iben Thranholm
Iben Thranholm

I den forgange uge mistede myndighederne kontrollen over hvem, der passerer grænser på grund af de tusindvis af flygtninge og migranter, der strømmer ind over Europa i Danmark, som er et af verdens mest sikre lande. Dilemmaer og paradokser tårner sig op.

For blot et halvt år siden oplevede Danmark et terrorangreb, hvor politikerne satte alt ind på øget overvågning og sikkerhed. De samme politikere ser nu passivt til, at Danmarks grænser står pivåbne, og de har indtil videre opgivet registrering af hvem, der kommer ind i landet.
Danskere gør sig til menneskesmuglere og står frem i medierne, hvor de stolt fortæller om, hvordan de bryder loven for næstekærlighedens skyld. Det er dybt ironisk. De, der i årevis har ønsket en total adskillelse af religion og politik, og som har fordrevet religion fra det offentlige rum, tyr nu alene til kristne argumenter om næstekærlighed. Og ve den, der formaster sig til at stille kritiske spørgsmål til, om vi gør det rigtige ved at lukke så mange mennesker ind, som vi ikke kender identiteten på – og spørger til, om ikke vi også har et moralsk ansvar for vores egen kultur, for vore nærmeste og at sikre deres fremtid? Den person bliver kaldt for ukristen, kynisk og fremmedhader.
Det største dilemma er, at flygtninge og indvandrere selv ikke lægger skjul på, at de har en anden religion, kultur og identitet. Både politikere, befolkning og kirker vender det blinde øje til religionsspørgsmålet.
Derfor er det værd at erindre, hvad den katolske ærkebiskop Amel Noun i Mosul i Irak, nu i eksil i Erbil, sagde til Vesten for et års tid siden, da han stod på ruinerne af sin kirke:
”Vores lidelser er optakten til dem, I europæerne og vestlige kristne også vil mærke i nær fremtid. Jeg er har mistet mit bispedømme. De radikale islamister vil, at vi skal konvertere eller dø….Vær venlig at prøve at forstå os. Jeres liberale og demokratiske principper er intet værd her. I må igen nøje overveje vores virkelighed her i Mellemøsten, fordi I byder en støt stigende gruppe af muslimer velkommen i jeres lande. Også I er i fare. I bliver nødt til at tage store og modige beslutninger, også selvom det betyder, at I bliver nødt til at gå imod jeres egne principper. I tror, alle mennesker er lige. Det er ikke sandt. Islam siger at alle mennesker ikke er lige. Jeres værdier er ikke deres værdier. Hvis I ikke snart indser det, vil I blive ofre for dem, som I har budt velkommen i jeres hjem.”
Jeg citerer ikke biskoppen, fordi jeg er racist eller fremmedhader, men fordi jeg vælger at forholde mig kritisk til virkeligheden. Fornuft uden tro er farlig. Det samme er tro uden fornuft.

Obs! Iben Thranholms klumme er udtryk for hendes egen holdning, og udtrykker ikke nødvendigvis Udfordringens holdning.