Nedskæringer truer hveranden højskoles overlevelse

s2_Haarder, Bertel 07Danske højskoler skal ifølge den nye finanslov klare sig for 120 mio. kroner mindre i statsstøtte de næste fire år. Det betyder, at hveranden højskole vil få underskud, og mange må lukke.

Det er vurderingen fra generalsekretær Niels Glahn fra Folkehøjskolernes Forening. Han underer sig over regeringens prioriteringer og minder om, at et enigt folketing i 2013 vedtog, at det skulle være lettere at etablere nye højskoler.
I 2010 vedtog VK-regeringen med støtte fra DF den såkaldte Genopretningspakke, som efter et EU-direktiv skulle nedbringe det offentlige underskud. Mens de øvrige frie skoler blev kompenseret for Genopretningspakkens nedskæringer, fik højskolerne ingen kompensation, skriver Højskolebladet.dk.
Men kulturminister Bertel Haarder kan ikke se nogen grund til, at højskolerne skulle undgå nedskæringerne i den nye Finanslov.
”Alle større statslige driftsområder er fra 2016 omfattet af en årlig besparelse på 2 procent. Det er vanskeligt at begrunde, at højskolerne skal fritages for en besparelse på hele det statsstøttede område. Højskolerne deler vilkår med alle andre”, skriver han i en mail til Højskolebladet.dk.
Til gengæld har højskolerne stor opbakning i befolkningen, som det fremgår af 10.000 støtteerklæringer på Facebook i løbet af seks dage.
Der findes nu 69 højskoler i Danmark, mod 100 for blot 20 år siden. Men tallet vil nok falde yderligere, vurderer samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen ifølge Kristeligt Dagblad.