Netanyahu besøgte Putin

Statsminister Benjamin Netanyahu og Ruslands præsident Vladimir Putin mødtes i Mosk-va den 21. september 2015.
Statsminister Benjamin Netanyahu og Ruslands præsident Vladimir Putin mødtes i Mosk-va den 21. september 2015.

Israel vil undgå konflikter i forbindelse med de russiske styrker i Syrien.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøgte Ruslands præsident Vladimir Putin i Moskva sidste mandag. De blev ifølge pressen enige om et samarbejde, så israelske og russiske styrker ikke kommer i kamp med hverandre i Syrien.

Baggrunden er, at Rusland har oprettet en flybase i Latakia i Syrien. Rusland har sendt avancerede jagerfly af typen Suzuki SU 27 til området. Transportfly har også bragt soldater og militært udstyr som kampvogne af typen T-90 og avancerede raketter af typen SA 22 til landet. De skal bemandes af russiske soldater.

Frygt for Iran og Hizbollah

Israel har ifølge udenlandske medier de senere år gennemført flere angreb mod syriske mål for at forhindre, at avancerede våben fra Iran overføres fra Syrien til terroristorganisationen Hizbollah i Libanon.
Med avancerede russiske fly og overvågningsudstyr i Syrien kan israelske angreb blive langt vanskeligere i fremtiden. Netanyahu ønsker nu at undgå en utilsigtet konfrontation med Rusland.

 

– Det er meget vigtigt at forhindre misforståelser, sagde statsminister Benjamin Netanyahu til Putin.
– Israel arbejder konstant for at forhindre, at dødelige våben overføres fra syrisk territorium til Hizbollah. Israel vil ikke akceptere, at Iran opbygger en ny terrorfront på Golanhøjderne.
Israel går til aktion, og når det sker, er det vigtigt for alle, inklusive Rusland, at kende til, hvordan vi handler, så vi kan hindre misforståelser. Det er bedre at gøre det, før det sker, end bagefter, sagde Netanyahu ifølge pressemeddelelsen fra regeringens pressekontor i Jerusalem.
Han havde forsvarets stabschef, generalløjtnant Gadi Eisenkot, og den militære efterretningschef, generalmajor Herzl Halevi, med på mødet, så de kunne gå ind i detaljerne.

Ruslands stemme

Netanyahu sagde til Putin, at uanset om de er enige eller uenige, så har dialogen mellem dem altid fundet sted i en ånd af gensidig respekt og åbenhed. Netanyahu var sikker på, at det ville fortsætte på samme måde.
Vladimir Putin bekræftede det og forsikrede Netanyahu om, at han kan stole på det.
– Vi glemmer aldrig, at mange mennesker fra det tidligere Sovjetunionen bor i Israel. Dette giver forholdet mellem vore to lande en ekstra dimension. Rusland har altid været meget ansvarlig med sine aktioner i regionen, og det vil vi fortsætte med, sagde Putin.
– Vi er klar over, at der er skudt ind på israelsk territorium, og vi fordømmer det. Som jeg forstår situationen, er disse angreb sket med våben, som er produceret i baggården (ikke med avancerede våben, red.), sagde Putin.
– Når det gælder Syrien, så tror jeg, at vi alle er klar over, at Syriens hær i dag ikke er i stand til at indlede en ny front. De har nok med at forsøge at bevare staten. Men vi forstår fuldt deres bekymringer. Jeg er meget tilfreds med, at du er kommet hertil for at drøfte sagen i detaljer, sagde Putin ifølge pressemeddelelsen fra Kreml.

Rusland-USA

USAs udenrigsminister John F. Kerry mener, at russiske jagerfly og raketter i Syrien kan udgøre en trussel mod USA.
– Det er klart, at tilstedeværelsen af jagerfly i luften og luftværns-raketter rejser alvorlige spørgsmål, sagde Kerry på en pressekonference med Storbritanniens udenrigsminister Philip Hammond.
På en pressekonference i Moskva sagde udenrigsminister Sergej Lavrov, at Rusland sender militært udstyr til Syrien for at hjælpe Assad-regeringen i kampen mod ISIS. Rusland har også sendt eksperter for at træne syrerne i at bruge udstyret. Lavrov sagde, at det er nødvendigt med en koordinering mellem Rusland og Det amerikanske Forsvarsdepartement Pentagon for at undgå utilsigtede hændelser.
Det russiske forsvarsdepartement kundgjorde for nylig, at deres middelhavsflåde vil gennemføre en stor øvelse i Middelhavet, som inkluderer skydning med artilleri og raketter. Krigsskibene kommer fra Sortehavet. Rusland har en flådebase i Tartus i Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pensioner til immigranter

Netanyahu tog også spørgsmålet op om pensioner til russere, som nu bor i Israel. Putin lovede ifølge pressemeddelelsen fra Israel at se på spørgsmålet.
– Jeg ved, at I ifølge den jødiske kalender for nylig fejrede det jødiske nytår Rosh Hashana, og jeg vil lykønske. Så vidt jeg ved, begynder fasten også i morgen, og Yom Kippur er også en fridag.
Jeg vil ønske jer alt det bedste i denne anledning og som de siger i Israel, ”gode ord i livets bog”, sagde Putin i sin indledning til Netanyahu.
Pressemeddelelserne fra Rusland og Israel havde forskellig ordlyd i oversættelserne.