Retræte for abortramte kvinder og mænd

s9_Baby_With_Parents_5313775Den 11.-13. september 2015 afholdtes det fjerde retræteophold på Færøerne for abortramte kvinder og mænd. Initiativet er en del af det verdensomspændende Rachel’s Vineyard Ministry, som tilbyder et helbredelsesprogram for mennesker, som sørger efter en provokeret abort.

Af Kathrine Krogh Hoffmann

“Alle, som deltager, oplever stor heling og taler om en ny form for fred, håb og glæde,” fortæller Maria Forrestal, som er pioner på projektet sammen med Hilda Viderø. Den første retræte blev afholdt i oktober 2012.

“De kvinder og mænd, som fuldfører en Rachel’s Vineyard retræte, udviser enormt mod, når de kontakter os og beslutter sig for at deltage og se på deres smerte og sætte deres lid til andre. De fortryder det ikke,” fortæller Maria, der har erfaret, at nogle deltagere har været hos psykologer, terapeuter og præster, men ikke har følt, at de modtog tilstrækkelig eller passende hjælp.

En ny begyndelse

Et af retrætedeltagerne er Anja Wenningstedt, som havde læst om Rachel’s Vineyard på internettet inden retrætens opstart.
”Allerede dengang følte jeg en lettelse og glæde. Nogle af de symptomer og eftervirkninger, der blev beskrevet omkring Post Abort Stress, kunne jeg genkende fra mig selv.” Da hun fik nys om det nyopstartede retræteophold på Færøerne, tøvede hun ikke med at tilmelde sig. ”Jeg havde ønsket mig det i årevis.” fortæller hun.

Post-abort traumer

Abortfølgerne samles under betegnelserne Post Abort Syndrom/Stress/Traumer. De kendes under forkortelsen PAS og har slægtskab med diagnosen Post Traumatisk Stress (PTSD), idet abortoplevelsen kan lagre sig som et traume. Nogle af symptomer på PAS er sorg, skam, vrede, selvhad, isolation og fortrydelse. Nogle rammes af depression, angst og selvmordstanker. Symptomerne kan vise sig lige efter aborten, imens de andre gange først viser sig fem, 10, 20, 30 eller flere år efter aborten.
For Betina Joenson (anonymiseret) blev retræten et vendepunkt. Hun fik en abort for 25 år siden.
”Jeg har fået sat ord på sorg- og skamfølelser, som har taget alt for megen energi igennem mange år, på grund af skyldfølelser og vrede. Jeg og min mand har fået et bedre parforhold. Mere intimitet og forståelse i kommunikationen. Både omkring aborten og andre vigtige ting. Jeg har generelt fået mere glæde og taknemmelighed og mere respekt for mig selv og andre mennesker. Det vigtigste er håbet og den nye begyndelse i parforholdet og Gudsforholdet, som især står tilbage efter retræten.”
Retrætens åndelige dimension var særligt vigtig for Betina.
”Jeg har været i sorgforløb og terapi, som har givet lidt luft og forløsning, men jeg har altid manglet den åndelige del. Det blev jeg mere bevidst om senere i livet.”

”Jeg har fået sat ord på sorg- og skamfølelser, som har taget alt for megen energi igennem mange år, på grund af skyldfølelser og vrede.”
”Jeg har fået sat ord på sorg- og skamfølelser, som har taget alt for megen energi igennem mange år, på grund af skyldfølelser og vrede.”
Helbredelsesprogrammet

Rachel’s Vineyard Retreat bygger på et sensorisk baseret helbredelsesprogram, hvor den følelsesmæssige, psykologiske og spirituelle dimension integreres.
Programmet indeholder “Living Scripture”-øvelser, som er en meditationsform, hvor der læses op fra Bibelen, og deltagerne inviteres til at lytte til, hvad Jesus taler til dem. Der gives mulighed for at respondere i bøn og handling. Efterfølgende kan deltagerne dele oplevelsen med hinanden. ”Living Scripture” levendegør på denne måde Guds Ord og åbner for helbredelse på et dybere plan.
Programmet er recovery-orienteret og indeholder endvidere gruppeaktiviteter, bøn, terapeutisk bearbejdelse, kognitiv omstrukturering og diskussioner.
”Der blev brugt masser af symbolik. Det virker! Jeg har fået en meget sundere tilknytning til mit barn i himmelen,” fortæller Anja Wenningstedt. Også Betina Joenson profitterede af retrætens symbolske handlinger.
”Den respekt og værdighed, der blev vist mit fosterbarn, og det ordløse gjorde et stærkt indtryk. For eksempel det at bære rundt på en sten som et billede på vores byrde. Det er en måde at levendegøre vores indre på. Også stilheden, meditationen, musikken. Alle ting gjorde ligesom, at alt gik op i en højere helhed og var så meningsfyldt.”
Retræten vægter privatliv og anonymitet højt af hensyn til de deltagere, som ikke tidligere har talt om deres abort(er). 6-7 uger efter weekenden mødes deltagerne til et opfølgningsmøde.

Tiden efter retræten

Helbredelsen og bearbejdelsen er en proces, som kan have brug for tid. Retræten er et væsentligt skridt i den retning hen imod øget livskvalitet.
”Det er altid svært at sætte ord på en gammel sorg, der nærmest er blevet kronisk. Weekenden gjorde en kæmpe forskel. Det skal også siges, at jeg efterfølgende brugte lang tid på at bearbejde flere ting i mit liv, men den første weekend gav mig håbet tilbage og en tro på fremtiden,” fortæller Betina Joenson.
”En retræte er meget hårdt arbejde. Man åbner de skuffer, der har været lukkede i årevis. Besøger sår, der bliver revet op igen, den dårlige samvittighed, sorgen, skammen, vreden, afmagten og selvhadet. Det er svært, men man følges med de andre deltagere, og man bliver guidet trygt af arrangørerne. Selvfølgelig kan intet helt fjerne sorgen og savnet af min abortdatter, men min Post Abort Stress faldt markant efter retræten. Når de grimme tanker og sorgen ind imellem dukker op, har vi fået redskaber til at arbejde os igennem dem,” forklarer Anja Wenningstedt og henviser dermed til helbredelsesprogrammets recovery tilgang.
”Rachel’s Vineyard har mine varmeste anbefalinger. Det gjorde mig godt, og jeg ville ønske, at tilbuddet blev bedre kendt, så mange flere fik muligheden for at opleve helbredelsen,” slutter Anja Wenningstedt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fakta

Siden 1993 har Rachel’s Vineyard’s model bredt sig til 49 stater i USA og over 70 lande. Retræten tilbydes i øjeblikket på 22 sprog med nye oversættelser på vej.
Rachel’s Vineyard Ministry blev grundlagt af Dr. Theresa Burke. Hun har forfattet bogen ”Forbidden Grief – the unspoken pain of abortion” (”Den forbudte sorg – den uudtalte smerte efter abort”).
Retræten afholdes fredag aften til søndag eftermiddag. Det ledes af et team bestående af bl.a. terapeuter, en præst/pastor og tidligere retrætedeltagere.

Pionérerne

Maria Forrestal:
Franciscansk søster i fællesskabet ”Franciscan Missionaries of Mary” i den katolske kirke på Færøerne.
Certifikat i Pastoral Care og Insight Focus Terapi.

Hilda Viderø:
Socialpædagog og sygehjælper fra Diakonhøjskolen, Århus.
Selvstændig supervisor. Kempler familieterapeut/supervisor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Begge har deltaget i Rachel’s Vineyard retræter i Cork, Irland og i kurser om post-abort traumer samt Rachel’s Vineyard uddannelseskurser.

Artiklen er skrevet af Kathrine Krogh Hoffmann, som er socialpædagog og diakon fra Diakonhøjskolen 2012, og journaliststuderende på Fagjournalisten (DMJX). Hun bor i Aarhus.
Artiklen har tidligere været bragt i uge 35 i redigeret form, men bringes after aftale med forfatteren her samlet.