Norsk ægtepar: ’Vi så den jødiske dreng ligge som død på gaden’

- Det er meget trist at se jødiske ofre ligge knivstukket på  gaden, siger Anne Bjørg og Reidan Steen fra Norge.  Foto: Vidar Norberg
– Det er meget trist at se jødiske ofre ligge knivstukket på
gaden, siger Anne Bjørg og Reidan Steen fra Norge.
Foto: Vidar Norberg

Det norske ægtepar Reidar og Anne Bjørg Steen fra Bømlo så den 13-årige dreng ligge næsten livløs på gaden efter mange knivstik. Ved siden af ham lå cyklen. Lidt længere henne lå en 25-årig mand, der var stukket ned af to arabiske teenagere.

– Det skete lige ved sporvognsholdepladsen i Pisgat Ze’ev. Vi så, der var en masse politibiler og ambulancer. En vagt fortalte, at der var sket noget. Vi så drengen, som lå der i bar overkrop. Det så ud, som om han var dræbt. De prøvede at redde hans liv. Også drengens cykel lå væltet i gaden, fortalte Reidar og Anne Bjørg Steen på mandagsmødet i det norske hus Bet Norvegia i Jerusalem.
– Det var en hård oplevelse. Det var tragisk, siger Reidar Steen.
– Jeg blev meget trist. Vi så skoleelever og mødre, som stod der. Vi blev meget kede af det, siger Anne Bjørg Steen.
Ægteparret besøger Israel to gange om året. Dette var den 32. tur. ”Vi er ikke bange. Vi gør, som vi plejer, og har gået fra Jaffa-porten til Bet Norvegia. Vi skal også gå gennem Damaskus-porten og gennem den gamle by til Vestmuren, fortæller ægteparret til Karmel Israel-Nytt.

Dreng angrebet på sin cykel
Den 13-årige havde netop købt slik i en forretning, da han blev angrebet på gaden i Jerusalem.
Den 13-årige havde netop købt slik i en forretning, da han blev angrebet på gaden i Jerusalem.

Politiet oplyser, at knivstikkerne var fætrene Ahmad og Mahmad Mansara, på 13 og 15 år fra Beit Hanina i Jerusalem. De to angreb den 13-årige, som kørte på cykel.
– De stak ham mange gange. Det var forfærdeligt. Drengen kom løbende imod mig og råbte: ”Asi, hjælp mig! Asi, hjælp mig!” Jeg havde en moppe med mig, og vi satte en klud som bandage på ham. I løbet af nogle sekunder segnede han om, mistede bevidstheden og var helt hvid, mens han lå der på jorden, fortalte butiksejer og ven af drengens familie, Asi Gabay, til Channel 2 News.
Ambulancen tog hurtigt drengen til sygehuset Shaare Zedek. Her var der vagtskifte, og alle kirurgiske nøglepersoner var til stede. De gik hurtigt i gang med at operere den alvorligt sårede jødiske dreng, som havde mistet store mængder blod.

25-årig såret nær hjertet

Den 25-årige Yosef Ben-Shalom så ikke, at terroristerne kom. Også han blev stukket flere gange og alvorligt skadet. ”Han har det ikke godt, men det er et stort mirakel, at de stak ham i højre side og ikke i venstre, kun nogle centimeter fra hjertet”, sagde Yosefs bror, Eliyahu Ben-Shalom, til Forsvarets radio tirsdag morgen ifølge nyhedsbureauet Arutz 7.
Lægerne på Shaare Zedek-sygehuset sagde, at Yosef Ben-Shalom nok skal tilbringe nogle uger på sygehuset.

Protester mod terrorbølgen

Mandag nat var der protestdemonstrationer i Pisgat Ze’ev i den nordlige del af Jerusalem.
– Vi er i en tilstand af frygt. Vi frygter for at sende vore børn til skole. Jeg har ikke sendt min datter i skole i tre dage. Det kan ikke fortsætte sådan her. De stikker i gaderne. Man kan ikke gå der. Jeg kan ikke huske, at det nogensinde har været sådan. Der er ingen sikkerhed, sagde Tovi Harari til Arutz 7.
– Den arabiske terror har været fuldstændig vanvittig i over et år. Det gælder også Pisgat Ze’ev, hvor vi har hørt geværild i næsten et år. Der har været stenkast, brandbomber og terrorister, som kommer for at begå knivstikkeri, sagde rabbiner Mordechai Frizis, som er tidligere chefrabbiner i Thessaloniki i Grækenland.
Han bad myndighederne komme og gøre det, som er nødvendigt.
– Vi har fået nok, sagde rabbiner Frizis.