Noter om terror i Israel uge 42

De mange knivstikkerier og andre angreb i Israel præger dagsordenen både nationalt og internationalt.

I alt 16 kompagnier med over tusind grænsepolitisoldater er indkaldt til reservetjeneste i Israel.
– Disse kompagnier er veltrænede grænsepolitimænd, som kan behandle uro og oprør til enhver tid, sagde politichef Bentzi Sau på en pressekonference.
Politiet tog for nylig det lette skarpskyttegevær Ruger i brug. Det har nu neutraliseret 37 mistænkte. Frem til søndag var 300 palæstinensere arresteret. 70 politibetjente var skadet, oplyste Bentzi Sau.

Turister undgår Jerusalem

Terrorbølgen i Jerusalem de seneste måneder får mange turister til at undgå byen. Eli Levi fra Jerusalem City Center Merchants Association sagde, at mange butikker har haft en nedgang på 60–70 procent, og caféerne er tomme. Andre restauranter melder om en nedgang i omsætningen på 50 procent.

Hjælper ofre

Det internasjonale fællesskab af kristne og jøder (IFCJ) vil give 4000 shekler til hvert individ eller familie, som er blevet skadet i den seneste terrorbølge mod israelere.
Organisationen indsamler over 140 millioner dollars om året. De får stor støtte fra kristne i USA og Canada.

Flere ringer til krisetelefon

– Vi har fået en dramatisk øgning i antallet af opringninger efter alle knivstikkerierne. Folk ved ikke, hvad de skal gøre, siger Gila Sella i Natal, Israels traumecenter for ofre efter terror og krig.

Bør miste statsborgerskab

Indenrigsminister Silvan Shalom mener, at terrorister bør fratages statsborgerskab og opholdstilladelse i Israel.
– En stat, som hylder livet, kan ikke og burde ikke tillade terrorister at være borgere eller indbyggere, som nyder landets rettigheder, sagde Silvan Shalom.

Satte ild på Josefs grav

Omkring hundrede palæstinensere satte ild på patriarken Josefs grav i Sikem den 16. Det er PLO, som kontrollerer området og har ansvaret for at beskytte graven.
30 jødiske bibelskolestudenter rejste søndag morgen den 18. oktober til Josefs grav uden tilladelse eller beskyttelse af Israels forsvar. De blev mødt af PLO-politi med køller, og nogle palæstinensere angreb studenterne. En bil blev sat i brand. Fem studenter blev arresteret af israelsk politi.

Hvem står bag terror?

Statsminister Benjamin Netanyahu og flere andre israelske ledere og medier mener, at organisationen Islamisk Bevægelse i Israel står bag terrorbølgen de seneste uger.
En repræsentant for sikkerhedstjenesten Shin Bet sagde til parlamentet, at Islamisk Bevægelse og Hamas har hovedansvaret for at opildne til terroren den seneste tid. Begge grupperne afviser Israels eksistensret.
Islamisk Bevægelse har flere forgreninger, hvor den i Israel kaldes ’nord-filialen’. Bevægelsen er en aflægger fra Det muslimske broderskab i Egypten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Svensk minister vildleder

En diplomat i Israel er skuffet over, at Sveriges udenrigsminister ikke vil sige, at det er palæstinensere, som står bag voldsbølgen.
– Volden øges i Jerusalem. Angreb mod civile er uacceptabelt. Bring gerningsmændene for retten. Lederne må handle ansvarligt, skrev Margot Wallström på Twitter.
– Det er yderst beklageligt, at Sveriges udenrigsminister er uvillig til at sige det utvetydigt, at terroristerne er palæstinensere, og ofrene er israelere. Vi ville ønske, at hendes budskab havde været meget klarere og korresponderet med realiteterne, sagde en diplomatisk kilde til Jerusalem Post.

Forberedt på 3. intifada

Det israelske forsvar (IDF) er forberedt på, at den nye terrorspiral i Israel kan føre til en tredje intifada. IDF har i flere år forberedt sig på et sådant scenarie og har planerne klar, hvis situationen kommer ud af kontrol.

Lukker Hamas-videoer

Efter klager fra Israels udenrigsministerium har Youtube lukket flere Hamas-videoer, som opfordrer til vold mod Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: