Nu er det tid til refleksion

Cand. mag. Jonas H. Rohde
Cand. mag. Jonas H. Rohde

Jonas Høyer Rohde, Tanzania

Nu er det blevet efterår, og flygtningekrisen er derfor ved at stilne af. Det er dermed blevet tid til eftertænksomhed og refleksion over det skete. Måske vi kan finde svar på spørgsmål og få perspektiv ved at rette blikket mod Grønland.
Den muslimske flygtningestrøm og immigration fra den arabiske halvø har denne sommer sat alle rekorder for folkevandring. Vores opmærksomhed har derfor været rettet mod de voldsomme begivenheder og scener, der tidligere på sommeren udspillede sig langs den ungarske grænse og på de græske øer. Dette resulterede i en ophedet debat om, hvor mange indvandrere Danmark skulle tage imod. Trangen og viljen til at hjælpe folk på flugt har været stor i den danske befolkning. Samtidig har det nationale parti DF stillet krav om lukkede grænser, med den begrundelse at Danmark udvikler muslimske parallelsamfund.
Vinteren nærmer sig, og flygtningestrømmen er ved at aftage. Det giver os et pusterum, som vi kan bruge til refleksion og eftertænksomhed, oven på en hektisk sommer. Hvad kan vi lære af det her? Hvor skal vi orientere os hen imod for at finde svar på spørgsmål i vanskelige situationer?
DF’s grønlandsordfører Søren Espersen var klar i mælet. Lad os sende flygtningene til Grønland. Det er jeg IKKE enig i. Men lad os bare snakke lidt om Grønland. For mens flygtningekrisen er ved at stilne af, står det kulturelle og kristne fællesskab med Grønland alene, i baggrunden, og synker hen i danskernes helt enorme uvidenhed omkring Grønland. Samtidig indtager grønlænderne den allernederste plads i det danske samfundshieraki, og vores manglende kendskab og fordommene om grønlænderne har aldrig været større og mere ubegrundet end netop nu. Det er derfor vores pligt, at vi engagerer os i Grønland, som er et land med en udbredt kristen befolkning, som vi kan lære meget af. Ved at strække hånden frem til grønlænderne kan vi desuden være med til at styrke det kristne fællesskab i det danske rige (som er under pres, grundet humanismen og islams fremmarch?)