Bordbøn forbudt i Downton Abbey

Der blev ikke sparet på noget, da man lavede TV-serien Downton Abbey. De mindste detaljer i borddækning mm. skulle fremstå historisk korrekt. Det eneste, som blev udeladt var det, der har med tro at gøre, fortæller seriens historiske konsulent.
Der blev ikke sparet på noget, da man lavede TV-serien Downton Abbey. De mindste detaljer i borddækning mm. skulle fremstå historisk korrekt. Det eneste, som blev udeladt var det, der har med tro at gøre, fortæller seriens historiske konsulent.

Alle tegn på kristen tro er udeladt i den ellers så historisk korrekte TV-serie.

– Familien må ikke bede bordbøn. Jeg må ikke engang folde servietterne som bispehuer, klager Downton Abbeys historiske konsulent.

Den britiske TV-dramaserie har ellers gjort meget for at fremstillingen af den fornemme Crawley-familie skal være historisk korrekt.
Ifølge den engelske Mail on Sunday har man gjort meget ud af detaljerne, når det gælder fx frisurer, service, blomsterdekorationer og bordkort på fransk. Det ville derfor have været naturligt, om familien havde indledt deres stilfulde middage med bordbøn. Men udvalget bag serien har valgt, at der overhovedet ikke skulle indgå noget religiøst i showet.

Dengang bad folk bordbøn

For seriens historiske konsulent, Alastair Bruce, kan man slet ikke forestille sig, at en familie som Crawleys ikke har bedt bordbøn. Det har han ifølge Christian Today påpeget overfor udvalget. Men det kunne ikke lade sig gøre.
Derfor foreslog han, at familien bad bordbøn på latin. Det blev også afvist. Resultatet blev, at man aldrig ser, hvordan familien begynder deres måltider.

Bispehuer forbudt

For Alastair Bruce var det en skuffelse, at serien er blevet så uhistorisk, når det gælder at vise tegn på tro. Selv det at folde servietterne som bispehuer blev forbudt:
– Alle går i panik, hvis man prøver at vise noget religiøst på TV, siger Bruce. Jeg ville ønske, at vi kunne få nogle ordentlige serviet-foldninger, men jeg måtte altid nøjes med min trekant.
Downton Abbey er nu i gang med sin sjette og sidste sæson.