Flygtninge vender tilbage til Sinjar nær krigszonen

s11_tilbageHundredtusinder af yezidier flygtede hen over Sinjar-bjerget fra Islamisk Stat for et år siden. Nu er tusindvis vendt tilbage til bjerget, hvor de kan se ned på IS-kontrollerede byer. Yezidierne vil hjem, selv om de har grusomme minder om overgreb. Dansk hjælpeorganisation hjælper dem til vinteren.

– Islamisk Stat skød, dræbte mange og gjorde ting ved os, vi ikke kan fortælle!

Sådan lyder det samstemmende fra børn og voksne yezidier på Sinjar-bjerget i Nordirak.
Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner er netop vendt hjem fra bjerget, hvor 25.000 mennesker fra det religiøse mindretal har slået lejr i håb om, at kurdiske tropper og den internationale koalition kan drive Islamisk Stat på flugt fra deres landsbyer. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst hjælper dem med husly og hygiejne lige nu.

Vidner til folkemord

Sinjar var det bjerg, 50.000 yezidier flygtede hen over den 3. august sidste år, da IS indtog Sinjar by og myrdede mænd, voldtog kvinder og bortførte piger som sex-slaver. Overgrebene fik for alvor verdens øjne op for IS’ brutalitet. FN har siden kaldt overgrebene for ”folkemord” og ”forbrydelser mod menneskeheden”.
Kim Hartzner blev mødt af grusomme historier fra de fordrevne:
– Vi flygtede op på Sinjar-bjerget, mens IS forfulgte os i deres biler og skød efter os. IS-krigerne sagde i højttalere, at hvis vi bare kom ned med hvide flag, ville de ikke gøre os noget. Men det var løgn, for de, der vendte tilbage til deres huse, blev skudt, fortæller drengen Abas på 12 år.
– Vi vendte tilbage til vores huse, da IS lovede ikke at gøre os noget. Men da vi kom ned, opdagede vi, at de var i gang med noget virkeligt slemt. Jeg kan ikke fortælle, hvad de gjorde. IS-krigerne gik rundt og tog video af os. Så vi besluttede os for at flygte om natten. Vi flygtede i fire dage, inden vi kom i sikkerhed, fortæller pigen Alifa på 12 år.

Udsigt til slagmarken

Sinjar-bjerget danner en kile ind i det IS-kontrollerede område og har en udsigt, der afslører eventuelle angribere. Derfor valgte nogle yezidier at blive på bjerget, mens andre benyttede den flugtkorridor, som blev skabt af kurdiske styrker med amerikansk luftstøtte. Nu bor der 25.000 yezidier på bjerget – 15.000 har boet der, siden de flygtede derop sidste år, 10.000 er vendt tilbage fra de kurdiske områder. Alle har de et dybtfølt ønske om at vende tilbage til deres hjembyer, hvor de har boet i århundreder og opbygget deres helt særlige kultur.
Indtil det sker, kan de kun kigge ned på deres landsbyer og mindes deres slægtninge, mænd, kvinder og børn, som blev dræbt eller bortført af IS.
– Vi flygtede til fods, mens de fulgte efter i biler med tunge våben. Det lykkedes os at flygte et stykke op ad bjerget, men så kom de og skød og kastede granater. Vi flygtede videre, men min onkel havde ikke kræfter til at klatre op ad bjerget, så IS fangede og dræbte ham og mange flere, fortæller Farook, der er far til otte børn.

Prøver at glemme

Mission Øst har hjulpet en tredjedel af de 25.000 yezidier med materialer til husly og hygiejne. Men vinteren nærmer sig, og hjælpeorganisationen vil hjælpe alle med presenninger, træ, værktøj, varmeapparater, brændstof, hygiejneartikler og solcelleskærme til strøm.
Mission Øst driver også et kvindecenter i et stort telt på bjerget. Her kan kvinderne komme og lette deres hjerte og finde forståelse og beskyttelse.
– Vi håber, at vi kan glemme det, der er sket for os. Men vi ved inderst inde, at det aldrig vil blive glemt. Det var simpelthen for grusomt, fortæller 18-årige Delo.
– Når jeg kommer til kvindecentret, glemmer jeg smerten og det hårde liv, vi lever. Og vi kan tale åbent om alt, fortæller 19-årige Sare.

Ayman mistede sin arm, da han samlede en bombe op. Han viser armen til læge Kim Hartzner (th) og advarer nu andre børn om at samle noget op, de ikke kender.
Ayman mistede sin arm, da han samlede en bombe op. Han viser armen til læge Kim Hartzner (th) og advarer nu andre børn om at samle noget op, de ikke kender.
Granat rev armen af

Ved siden af kvindecentret er et stort telt opsat som børnevenligt område. Her kan børnene lege og lære at skrive og regne. Kim Hartzner møder drengen Ayman på 12 år i fuld færd med at advare de andre børn:
– I må ikke lege med noget, I ikke kender. Se, hvad der skete med mig. Jeg fandt noget på jorden, tog det op, og pludselig eksploderede det. Granaten rev min arm af og flænsede mine ben.
Han tager sin jakke af og viser den stump, som en gang var hans venstre arm. Han løfter op i bukserne og viser dybe ar efter granatsplinter.
– Forstår I, hvad jeg siger? spørger han børnene i teltet.
– Ja, svarer en lille pige. – Vi må ikke samle noget op, vi ikke kender.
Omkring 50 børn kommer hver dag i centret. Mission Øst vil oprette flere centre. For de mange børn på bjerget har ikke gået i skole, siden de måtte flygte for IS’ terror den 3. august sidste år.
Flygtningene er vendt tilbage til Sinjar i håb om at genindtage deres landsbyer kun få kilometer væk.
– Nu står vinteren for døren, og de råber alle sammen efter varmeovne og brændstof. Det vil Mission Øst dele ud til dem de kommende måneder, så familierne kan overleve vinteren, fortæller Kim Hartzner.

Yezidierne – et kurdisk folk

Yezidier er et kurdisk stammefolk, der især holder til i Irak. Der er omkring 500.000 yezidier, hvis religion består af hedenske, indo-iranske, manikæiske, kristne og islamiske elementer.
I 2014 blev en del af yezidiernes område erobret af den radikale islamistiske bevægelse Islamisk Stat. Mænd blev myrdet, kvinder voldtaget og unge piger kidnappet som sex-slaver.
FN kalder overgrebene for folkemord.


Artiklen fortsætter efter annoncen: