Cubas voksende kirker udsat for ’heksejagt’

Cubas voksende kirker modtog over 83.000 bibler i marts. Nu bliver kristne fra forskellige kirker chikaneret. Foto: CBN.com
Cubas voksende kirker modtog over 83.000 bibler i marts. Nu bliver kristne fra forskellige kirker chikaneret. Foto: CBN.com

– De racistiske kommunister har nu igen prøvet at smide os på gaden, fortæller en præst.

Myndighederne i Cuba har angiveligt beordret nedrivning af alle kirkerne i et bestemt område af byen Santiago de Cuba. De kristne betegner aktionen som en heksejagt.

– Lige nu foregår der en heksejagt mod Cubas kirker. Det går især ud over de apostoliske og profetiske kirker.
Kommunisterne har intensiveret deres had og forfølgelse af kirken efter pavens besøg i Cuba og gen-etablieringen af relationerne med USA. Det sagde pastor Alain Toledano ifølge en rapport fra menneskerettighedsgruppen Christian Solidarity Worldwide sidste tirsdag.
Pastor Alain Toledano er leder for en af de berørte kirker i området Abel Santa Maria.

Beder om forbøn

– Jeg beder om konstant forbøn for kirkerne i Cuba. I vores tilfælde er det nu anden gang, at de racistiske kommunister har prøvet at smide os ud af huset, sætte os på gaden og ødelægge vores tempel. Men nu er deres djævelske had og raseri også rettet mod andre menigheder, tilføjer pastor Toledano.
Han fortæller, at andre præster og deres familier, som har haft bopæl ved kirkerne, er blevet sat på gaden. Det er sket ifølge en vedtagelse hos boligmyndighederne i november.
Toledano oplyser, at den nye politik er gået ud over kirker tilhørende Santiagos baptist- og pinsemenigheder samt pinsemenighederne i Las Tunas provinsen.
Regeringens embedsmænd fastholder, at det kun er gået ud over de kirker, som ikke er officielt registreret. Men pastor Toledano fastholder, at han har papirerne i orden.

Mange overgreb

Hos Christian Solidarity World-wide har man modtaget en række rapporter om sager fra både registrerede og uregistrerede kirkeretninger. Her berettes om konfiskation af kirkernes ejendom, eller menighederne har fået besked om, at de kan beholde deres bygninger, hvis de betaler en meget høj husleje til regeringen.
– Vi vil fortsætte med at opfordre Cubas regering til at ophøre med at chikanere og forfølge religiøse grupper i Cuba.
Ekspropriation af land og forsøg på at manipulere religiøse organisationer samtidig med konfiskering af kirkens ejendom må høre op, siger Christian Solidarity Worldwides præsident Mervyn Thomas.

Stor kirkevækst

Southern Baptist kirkerne har tidligere i år meldt om stor vækst. Det har blandt andet medført, at de cubanske kirker fik tilsendt 83,723 spanske bibler i marts.
Men det krævede mange forhandlinger, før man fik lov til at importere de mange bibler, fortæller missionsleder Kurt Urbanek fra International Missions Board. Baptistkirken uddelte herefter bibler til de troende i over 1.000 menigheder.
Man har ikke kunnet sælge bibler i Cubas boghandler de sidste 50 år. Al salg af bibler er derfor sket gennem kirkerne, som har været afhængige af donationer fra udlandet.
I de seneste år har det været svært for kirkerne at skaffe bibler nok til det hurtigt voksende antal troende i landet. Men de nye kristne har hårdt brug for biblerne, understreger Kurt Urbanek.

Nyt kirkebyggeri

I februar i år tillod Cuba byggeriet af en romersk katolsk kirke for første gang siden 1959. Det skete, efter at Cubas forhold til både USA og Vatikanet var blevet bedre.
Ellers har det været strengt forbudt at bygge kirker på Cuba siden 1959. Med revolutionen og Fidel Castros magtovertagelse blev også et større antal katolske præster fængslet eller sendt i eksil.