Kors skal alligevel ikke fjernes fra norske lejrcentre af hensyn til asylsøgere

- Korset bliver hængende i Sarons Dal, fastslog Rune Edvardsen.
– Korset bliver hængende i Sarons Dal, fastslog Rune Edvardsen.

Det norske Utlendingedirektoratet har nu opgivet krav om religions-neutrale rum.

Utlendingedirektoratet i Norge krævede, at kristne lejrsteder, som vil huse asylsøgere, skulle fjerne deres kors. Men kravet blev opgivet den 30. november.

– UDI ønsker, at beboere i asylmodtagelser skal have mulighed for at praktisere deres religion eller livssyn på neutral grund. Vi vil dog ikke kræve, at de, som driver overnatingstilbud for os, fjerner religiøse symboler, skriver Utlendingedirektoratet i en pressemeddelelse den 30. november.

Generer ikke asylsøgere

– Vi ser, at punktet om religionsneutralitet i nogle tilfælde er blevet strakt for langt, skriver Utlendingedirektoratet.
De oplyser samtidig, at de ikke er bekendt med, at asylansøgere skulle have bedt om at få religiøse symboler fjernet. Der må dog ikke foregå ”aktiv forkyndelse” i asylcentrene.

Dagen startede debatten

Den kristne avis Dagen startede debatten, da UDI havde krævet religiøse symboler fjernet fra lejrstederne. Det førte til en storm af protester på de sociale medier.
I første omgang gav Det norske Misjonsselskab (NMS) efter for presset. Tømmerneset lejrsted er blandt dem, som har måttet fjerne både kors og Jesus-billeder, før de kunne godkendes som asylmodtagelse.
Men nu kan generalsekretær Jeffrey Huseby forsikre, at korset allerede er hængt op igen på NMS’s lejrsteder.
– Jeg tror, at UDI har indset, at det ikke var så problematisk at have religiøse symboler, som de hidtil har troet, siger Huseby.

Protest fra politiker

Roy Steffensen fra Fremskrittspartiets udtalte, at han kan acceptere, at der ikke må drives forkyndelse på modtagecentrene. Men han tilføjer:
– Korset er derimod ikke bare et religiøst symbol, men også en del af vor kulturarv og en del af vort flag.
Jeg ved ikke, hvad der er baggrunden for UDI’s regler, men hvis man frygter, at folk bliver stødt af at være omgivet af kristne symboler, da har man måske søgt om asyl i det forkerte land, skriver han i en mail til Dagbladet.

Kærlighedens symbol

I Sarons Dal stod man dog fast overfor Utlendingedirektoratet. Rune Edvardsen, som var i Myanmar i forbindelse med en stor kampagne, skrev i Dagen den 28. november: ”Det river i hjertet, når nogen rører ved vore hellige ting, også i mit eget.” Han advarer mod den frygt, mange kristne føler i forhold til islam, og minder om ansvaret for at dele evangeliet med alle.
– UDI bestemmer og er ansvarlig for, hvilke haller og faciliteter, de ønsker at bruge. Men hos os regerer kærligheden og ønsket om at hjælpe flygtninge og myndighedernes mangel på plads.
Men kærligheden kommer fra korset, og det bliver hængende, så længe jeg er leder i Sarons Dal, fastslog Rune Edvardsen.