TV-indsamling skaffer varme i flygtningetelte i Nordirak

Kamals familie fik varmeovne og brændstof fra Mission Øst. Danske Kim Hartzner og Kamals familie står foran det telt, som har været familiens hjem i 14 måneder. Foto: Peter Eilertsen.
Kamals familie fik varmeovne og brændstof fra Mission Øst. Danske Kim Hartzner og Kamals familie står foran det telt, som har været familiens hjem i 14 måneder. Foto: Peter Eilertsen.

Nødhjælpsorganisationen Mission Øst har uddelt varmeapparater og brændstof på Sinjar-bjerget.

Generalsekretær Kim Hartzner er netop vendt tilbage efter at have uddelt varmeapparater og brændstof til 1450 familier på Sinjar-bjerget i Nordirak. Der er i gennemsnit seks personer i hver familie – og dermed kan 8700 personer holde varmen i vinter.

Pengene kommer fra TV-indsamlingen i september, hvor Mission Øst modtog lidt over 3 millioner kroner ud af de 86 millioner, der blev samlet ind.
Mission Øst uddeler varmeapparater og brændstof til tusindvis af fordrevne yezidier på Sinjarbjerget med penge fra HjælpNu! indsamlingen på DR1 og TV2 i september.

Hjælp til 1450 familier

I september søsatte DR og TV2 den storstilede HjælpNu! indsamling, hvor danskerne gav over 86 millioner kroner til krigsflygtninge i Syrien og Syriens nærområder.
Nu kan Mission Øst fortælle, at pengene fra gavmilde danske privatpersoner, foreninger og virksomheder gør stor gavn.
Generalsekretær Kim Hartzner er netop kommet hjem fra en nødhjælpsuddeling blandt de 25.000 fordrevne yezidier på Sinjar-bjerget.
Mission Østs andel på lidt over tre millioner kroner er bl.a. blevet til varmeapparater og brændstof til 1.450 fordrevne familier.

En kæmpe forskel

– Det gør en kæmpe forskel for os, for vinteren er meget kold heroppe. Vi sætter stor pris på, at vi nu har mulighed for at opvarme vores telt, siger Kamal. Han flygtede op på bjerget med sin mor, kone og to små børn den 3. august sidste år, da terrorbevægelsen Islamisk Stat angreb Sinjar by og dræbte, voldtog eller kidnappede alle, der ikke nåede at flygte.

Mere hjælp til Nordirak

Mission Øst fortsætter hjælpen til de mange nødstedte familier på Sinjar-bjerget.
Organisationen har netop modtaget seks millioner kroner fra Udenrigsministeriet. Pengene skal bruges til at uddele hygiejneartikler, drive støttecentre for kvinder og børn og hjælpe hjemvendte flygtninge med at genopbygge deres huse – alt sammen i regionerne Ninewe, Kirkuk og Dohuk i det nordlige Irak.