En tro, der trodser kriser

s15_ParadisskyggenDenne bog handler om forholdet mellem Grundtvigs tro og kriser i hans liv, bl.a. over at miste en ægtefælle, som han elskede dybt, og over hans frygt for at dø, da han er blevet 60 år og dermed er gammel efter den tids målestok.

Ifølge bogen er det grundlæggende for Grundtvigs livssyn, at han kan være ked af modgang og lidelser i livet, men ikke er ked af livet selv.
Han kommer ikke overens med dødens store lidelse ved at forsone sig med den som en naturlig ting, der hører livet til. Han fastholder, at døden er en fjende og fremkalder angst, men han overvinder sin angst for døden ved at tro på, at den kun er som en søvn, Gud opvækker os fra til et evigt liv.
For Grundtvig er det evige liv ensbetydende med en legemlig opstandelse, og om et evigt liv uden legemlig opstandelse siger han, at ”det trøster intet menneskeligt hjerte, som har trøst behov, over døden”.

Kan lære af Grundtvigs tro

Bogen belyser Grundtvigs liv, tro og holdninger, så man bliver klogere på ham. Forfatteren trækker bl.a. på et godt kendskab til Grundtvigs prædikener, dagbøger og korrespondance. Samtidig bliver Grundvigs tro og holdninger omtalt på en måde, så de tilbyder sig som livstolkninger, man kan lære af.

Birgitte Stoklund Larsen:
Paradisskyggen. Med Grundtvig i kærlighed og krise.
192 sider. • 249,95 kr. • Kristeligt Dagblads Forlag.