EU: ’IS begår folkemord mod kristne’

Også Norge bør fordømme IS’ overgreb i Mellemøsten, mener stortingsmedlem Hans Olav Syversen (KrF).
Også Norge bør fordømme IS’ overgreb i Mellemøsten, mener stortingsmedlem Hans Olav Syversen (KrF).

EU parlamentet har den 4. februar fordømt Islamisk Stat for at begå folkemord. Resolution (2016) 0051 fastslår, at IS begår ”systematisk massemord af kristne og andre religiøse minoriteter”.
Resolutionen nævner kristne grupper blandt de religiøse og etniske minoriteter som IS ”dræber, slagter, slår, udsætter for afpresning, kidnapper og torturerer”. Kvinder bliver gjort til slaver og udsat for seksuel vold, tvangs-omvendt, tvunget ind i ægteskab eller trafficking, mens kirker og moskeer bliver ødelagt. Resolutionen beder verdenssamfundet gribe ind hurtigst muligt.
Disse forbrydelser svarer til det, der betegnes folkemord ved The International Criminal Court og i FN konventionen af 1948 om forebyggelse og straf af folkemord.
Både pave Frans I og ærkebiskoppen af Canterbury har fordømt IS for deres forfølgelse af kristne og andre mindretal. Men i USA har Obama-regeringen trods mange opfordringer fra verdens religiøse ledere afvist at betegne IS’ angreb som folkemord.
Efter vedtagelsen af resolutionen i EU har viceformand i det norske Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, bedt Norges udenrigsminister Børge Brende fordømme folkemordet i Mellemøsten.
Resolutionen i EU havde den svenske Kristendemokrat og EU-parlamentsmedlem Lars Adaktusson som fortaler, skriver KPK.