IPSICC

Verdens ældste hebraiske bibel bliver UNESCO Verdensarv

I år 2000 blev Aleppokodekset genoptrykt i Israel under navnet ”Jerusalems krone”. Manuskriptet er i dag udstillet på  nationalmuseet i Jerusalem. Foto: jensimon7/CC/Flickr
I år 2000 blev Aleppokodekset genoptrykt i Israel under navnet ”Jerusalems krone”. Manuskriptet er i dag udstillet på nationalmuseet i Jerusalem. Foto: jensimon7/CC/Flickr

Den ældste eksisterende manuskript af den hebraiske bibel, Aleppo-kodekset fra det 10. århundrede, er nu blevet en del af UNESCOs Verdensarv.
60 år efter at Aleppo-kodekset blev smuglet ind til Israel fra Syrien, er den ældste eksisterende håndskrevne hebraiske bibel kommet til ære og værdighed. Som ”verdensarv” er kodekset nu med i det internationale register, som har til formål at bevare ”Verdens hukommelse”. I dette register findes værdifulde dokumenter fra arkiver og biblioteker verden over.
De første dokumenter blev registreret i 1995, og i dag er der omkring 300 dokumenter og genstande med i UNESCO-programmet ”Memory of the World”.
Aleppo-kodekset regnes af mange forskere i dag som den mest nøjagtige og autoritative hebraiske bibel. Manuskriptet dateres til tiden omkring år 930 og indeholder størstedelen af Det Gamle Testamente, selv om 200 af dets oprindeligt 500 sider mangler, skriver Christian Today.
Manuskriptet blev plyndret under det første korstog og bragt til Egypten. Historien fortæller, at det derefter blev brugt af den anerkendte jødiske skriftlærde Maimonides.

Brændt i protest mod etableringen af Israel

Manuskriptet skal være bragt til Aleppo i Syrien af en af Maimonides’ efterkommere. Det blev opbevaret i den største synagoge i Aleppo, indtil denne blev brændt ned som en reaktion på FNs planer om at etablere staten Israel i 1947.
Man frygtede længe, at Aleppo-kodekset var blevet flammernes bytte. Men i 1958 oplyste Israels daværende præsident, Isak ben Zvi, at kodekset var kommet til Israel. Han ville dog ikke oplyse hvordan. Manuskriptet var dog ikke længere helt. Den vigtigste del, Toraen, dvs. de fem Mosebøger, var borte. Sandsynligvis var de gået tabt under branden.
I år 2000 blev Aleppokodekset genoptrykt i Israel under navnet ”Jerusalems krone”. Manuskriptet er i dag udstillet på nationalmuseet i Jerusalem.
KPK/Bodil