Rabbiner: ”Jøder er nødt til at forlade Europa”

Rabbiner Shlomo Riskin. Foto Heljä Norberg.
Rabbiner Shlomo Riskin. Foto Heljä Norberg.

– Jeg tror, jøderne bliver nødt til at rejse fra Europa. Israel er det tryggeste sted i verden for jøder, siger rabbiner Shlomo Riskin i Efrat.
Riskin var en kendt rabbiner i New York, før han flyttede til Israel i 1983. Han har været chefrabbiner i Efrat, siden byen blev etableret, undervist i synagoger og på bibelhøjskoler, skrevet bøger og været klummeskriver i Jerusalem Post. Riskin har engageret sig i arbejdet for jøder i det tidligere Sovjetunionen og i kampen mod antisemitismen.
Rabbineren mener, at Europas jøder vil være mere trygge i Israel, selv om der nu foregår en terrorbølge.
– Jeg mener, at Israel er det tryggeste sted i verden. Dette er det jødiske hjem. Her kan jøderne forsvare sig selv. Det kan de ikke nogen steder i udlandet. Der øges antallet af muslimer. Vi ser, at problemerne er kommet til for eksempel i Amsterdam. Frankrig er en katastrofe, og England følger efter, vurderer Riskin.
Shlomo Riskin påpeger, at ekstreme islamiske bevægelser har haft en enorm vækst, og nævner blandt andet wahhabi-retningen i Saudi-Arabien og ISIS, som er kritisk overfor ”moderate” muslimske bevægelser.
– De moderate muslimske ledere bør distancere sig klart fra islamiske ekstremister. Mange muslimer elsker fred, og der er gode muslimske borgere også i Israel. Men flertallet af muslimer er bange for at sige fra. De er skræmte, understreger Shlomo Riskin.