Skilsmisser kan forebygges

Terapeut Gitte Lykke er med til at arrangere PREP-kurser.
Terapeut Gitte Lykke er med til at arrangere PREP-kurser.

Et parkursus kan rette op på de vaner, som er farlige for ægteskabet.

Et weekend-kursus kan gøre godt for parforholdet og forebygge skilsmisser.

Det mener arrangørerne af PREP-parkursus, som netop gennem forebyggelse vil nedbringe de høje skilsmissetal. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program – dvs. et forebyggende program til udvikling af parforholdet.

Dårlige vaner i parfoldet

PREP nævner følgende årsager til, at parforhold kommer under pres:
Man flygter fra hinanden i modgang. Mangler evnen til at tale sammen. Mister respekt og sympati for partneren. Får problemer med partnerens personlighed samt oplever stress i dagliglivet.

Skilsmissestatistik

Tidligere har Danmarks Statistik udgivet følgende omkring parforhold og skilsmisser:
19.435 ægtepar blev skilt i 2014. Det er det højeste antal skilsmisser i Danmark på et år, og det er 23 pct. flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste ti år. Tallet for 2015 er endnu ikke offentliggjort.
Andelen af skilsmisser blandt de 20-29-årige er dobbelt så høj som i resten af befolkningen.
Den højeste forekomst af skilsmisser sker i ægteskabets sjette år. Knap halvdelen af skilsmisserne sker i ægteskaber, der har varet mindre end ti år.
Mindre end hver tiende skilsmisse sker i ægtepar, der har nået at fejre sølvbryllup.Andet ægteskab opløses hyppigere og efter kortere tid end folks første ægteskab.

Kommunikation kan læres

For at vende udviklingen er det vigtigt, at et par lærer at tale sammen med respekt og kærlighed. Som par må man se sine udfordringer, problemer og forskelligheder i øjnene. Samtidig må den ene ægtefælle lære at respektere den anden, som han eller hun er, forklarer terapeut Gitte Lykke.

Temaer på PREP-weekend

Et PREP-kursus foregår over en weekend med overnating og fuld forplejning.
Under weekenden vil ægteparrene arbejde med deres egne udfordringer i forhold til:
Forventninger og roller, Kommunikation, Faresignaler, Problemafklaring, Problemløsning, Tilgivelse, Seksualitet og sensualitet, Værdier, Venskab, Hygge og humor, oplyser Gitte Lykke.
Næste PREP-kursus foregår 18.-20. marts.