En kærlighed, som altid tror det bedste

Af Tomas Lindholm  Lærer, skolepræst Tidl. præst i Frikirken Salem
Af Tomas Lindholm
Lærer, skolepræst
Tidl. præst i Frikirken Salem

I enhver relation er der ”huller” i kommunikationen som vi selv, ofte ubevidst, fylder med forklaringer. Vi kan vælge at tro det bedste – eller det værste.

1. Korintherbrev kap. 13 kaldes for kærlighedskapitlet i Biblen.

Vers 7 består af et lille græsk ord, som Paulus sætter sammen med fire andre græske ord. På dansk oversætter vi det: ”Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt” eller ”Kærligheden er fuld af tillid, tålmodighed og udholdenhed!”.

En af de vigtigste rutiner i et kærlighedsforhold, er at vi udfylder huller! Vi tror det bedste – eller forventer det værste!

Jamen, sådan er det. – Du modtager en sms fra din mand. ”Jeg kommer senere hjem fra arbejde i dag, så jeg er nødt til at aflyse vores aftale med Hanne og Henning!”
I sådan en kort besked, står der ingen forklaring, og den slags kommer der masser af både i parforhold og i alle mulige andre relationer… og så udfylder vi selv hullerne. ”Nå, men det er jo typisk – helt utroligt, at han er så dårlig til at planlægge, nu har han vidst, at vi havde den her aftale i tre uger, og så kan han alligevel ikke få snøvlet sig færdig”….
Ja, nu digter jeg bare. – Men du kan måske selv forestille dig, hvilke tanker du ville få!

Prøv at spørge dig selv, hvor du har mest tendens til at bevæge dig hen?
– Det her handler jo både om kærlighed i forhold til ens ægtefælle og til andre mennesker! Tror du det bedste – eller forventer du det værste?

Når det fungerer bedst

Det er faktisk interessant, at undersøgelser af ægteskaber, som fungerer, viser, at ægtefællerne tror godt om hinanden. Faktisk viser undersøgelser, at succesfulde ægteskaber tror for meget om hinanden. At den ene af dem faktisk tillægger den anden værdier og egenskaber, som de andre ikke engang selv tror på, at de har.
Man kunne måske godt tale om, at ”kærligheden gør blind” her, men jeg tror ikke, at det er det, der er tilfældet. Jeg tror, det handler om, at de her mennesker har truffet et væsentligt valg – om at tænke godt om andre. Om at tro det bedste!
Når de udfylder huller, så tænker de: ”Nå, så har han sikkert igen været lidt for sød af sig og hjulpet alle kollegaerne – måske har han måttet køre en hjem eller lignende, måske er han ude og købe blomster til mig, og måske har han bare lyst til, at vi to skal være sammen i aften, i stedet for at bruge tid med Hanne og Henning – dem kan vi jo altid lave en ny aftale med!”

Hvordan vi tænker om hinanden har stor indflydelse på relationen.
Hvordan vi tænker om hinanden har stor indflydelse på relationen.
Tør du træffe et valg?

Kan du se, at det kan gøre en forskel? Og er det et valg, du tør træffe – det med at tro godt om andre?
Ifølge Paulus og i øvrigt flere andre af Det Nye Testamentes forfattere, så er det sådan, kærlighed fungerer optimalt. Det er sådan, kærlighed er. Den forventer ikke noget igen, den elsker bare, betingelsesløst. Den tror bare det bedste om andre…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Er den kærlighed, som du lever i, fuld af tillid, tålmodighed og udholdenhed? Er det en kærlighed, der tåler alt, tror alt, håber alt og udholder alt?
Jeg tror, at Jesu kærlighed var sådan. Jeg tror ikke, han tænkte dårligt om nogen – faktisk retter han ofte disciplene, hvis de ytrer sig negativt om nogen andre. Jeg tror, man kan øve sig i det!
Guds fred …og god fornøjelse med projektet!

Denne uges prædiken er fra netkirken.dk  og er ikke baseret på søndagens tekst i følge kirkeåret i den danske folkekirke. Denne bibeltekst kan læses herunder.

Dagens tekst: Luk. kap. 22:24-32

Teksten er fra Bibelen på hverdagsdansk


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lederskab i Guds rige
24Disciplene diskuterede også hvem af dem, der var bedst egnet som leder. 25Da sagde Jesus til dem: »Denne verdens magthavere hundser med dem, de har under sig, og selv en diktator ynder at kalde sig folkets velgører. 26Sådan skal I ikke opføre jer. De, der er ledere iblandt jer, skal være villige til at tjene dem, de er ledere for. De, som har højest rang iblandt jer, skal stå på lige fod med dem, som har den laveste rang. 27Ude i verden er det sådan, at den, der bliver beværtet, er større end den, som tjener ved bordet. Men jeg er iblandt jer som den, der tjener.
28I har trofast stået sammen med mig i mine prøvelser. 29Med den autoritet, som min Far har givet mig, lover jeg jer nu, 30at I skal få lov til at sidde til bords i mit rige, ja, I skal få lov til at sidde på troner og regere over Israels 12 stammer.«

Jesus forudsiger, at Peter vil tage afstand fra ham
31Jesus henvendte sig nu til Simon Peter: »Simon, Satan vil friste jer til fald, 32men jeg har bedt om, at du ikke skal miste troen. Når du senere hen angrer og omvender dig, da styrk de andre disciple.«