Egyptens eventyrlige guder

Den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen som den egyptiske gud Horus i ”Gods of Egypt” (still fra filmen: © Lisa Tomasetti, Nordisk Film)
Den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen som den egyptiske gud Horus i ”Gods of Egypt” (still fra filmen: © Lisa Tomasetti, Nordisk Film)

Mytologier har fascineret menneskeheden i årtusinder med deres spraglede guder, der ligner mennesker af udseende og væsen, men samtidig udstyres med overnaturlige egenskaber, som netop rækker ud over det, som et menneske kan.

Filmen Gods of Egypt, som er det nyeste skud på den mytologiske adventure-stamme, levendegør den ’guddommelige’ rivalisering og viser derved mytologiens forskellighed fra den kristne gudsforestilling.
Vi befinder os i tiden før det antikke Egypten – eller rettere uden for historisk tid, hvor guder og mennesker lever i fredelig sameksistens. Horus, søn af Osiris, skal krones til farao (eller konge), men ørkenens gud, Set, øjner muligheden for at overtage verdensherredømmet. Set dræber sin bror, Osiris, og besejrer Horus med list og tager dennes øjne, hvorefter han fordrives fra tronen.
Bek, en vaskeægte tyveknægt, som minder om Aladdin, stjæler det ene øje og indgår et partnerskab med Horus. De to skal overvinde alverdens monstrøse skabninger inden det endelige slag mod Set.
Gods of Egypt er mytologi i action-klædedragt, hvilket jeg personligt finder underholdende. Episke opgør er en del af genren sammen med eksistentielle valg og spørgsmål om skæbne, livet efter døden og det guddommelige. Derfor er der noget at komme efter under de mange lag af effektfuld action.

Set med ”kristne” briller

Helt grundlæggende er der nogle interessante paralleller. Guderne går omkring mellem menneskene (men her har de godt nok dobbelt størrelse). Broderjalousien og -mordet kendes både fra den græske mytologi, delvist den nordiske, men også i Bibelens Kain og Abel (som dog ikke er guder). Forestillingen om, at man efter livet skal stå ved en port til efterlivet, som enten venter med herlighed eller med forfærdelighed, møder vi også her osv. Der er på den måde mange vidnesbyrd om de alment menneskelige forestillinger, som et eller andet sted (i fantasien og fiktionen) stadig lever videre. Og selv om denne film ikke skal gøres til et ”bevis” for Bibelens Gud, så er det alligevel interessant, at kampen mellem en god, livgivende, skabende og livopretholdende gud og en mørk fortærende ondskab træder så tydeligt frem.

En film for danskerne

Danske Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen som guden Horus, der tager kampen op imod den onde Set, spillet af Gerard Butler. Begge yder en hæderlig indsats. Den unge Bek spilles af Brenton Thwaites, der også havde en rolle i den fjerde Transformers-film. Rollelisten gør det ligeledes tydeligt, at scenen er sat til action, og det får man for alle pengene.

Gods of Egypt • 125 min.
Premiere: 25. februar