Bibler til børn i Hviderusland 30 år efter Tjernobyl-katastrofen

s10_atomsymbolNatten mellem den 25. og 26. april 1986 nedsmeltede reaktor 4 på atomkraftværket i Tjernobyl. Det kostede umiddelbart mindst 50 mennesker livet. Men folk i Hviderusland lider fortsat under eftervirkninger.
Den største atomulykke i historien gik værst ud over Hviderusland, hvor omkring 70% af udslippet landede og forurenede et område på størrelse med Danmark, skriver Bibelselskabet.
Hundredetusindvis af hviderussere måtte flygte over hals og hoved. Landbrug måtte lukke, arbejdsløsheden steg, og folk prøvede at dulme de chokerende tab med alkohol og stoffer. I årene der fulgte, blev flere børn født med handicap og udviklede kræft.
Når folk går i skoven for at plukke bær og svampe, må de medbringe en Geigertæller, der kan måle graden af radioaktiv forurening. Mange forældre er ramt af misbrugsproblemer. De må opgive at tage sig af deres børn, som i stedet kommer på børnehjem.
Bibelselskabet i Hviderusland prøver at hjælpe i denne situation. Ildsjæle har etableret en række kristne afvænningscentre, og udsatte får nyt livsmod. På børnehjemmene hører børnene om, at de er elsket af Gud, hvilket betyder uendeligt meget, når man er blevet forladt af sine forældre og ikke tror sig elsket af nogen. Her giver Bibelens fortællinger virkelig liv og lys, fortæller international chef Synne Garff.