Barnevernet dækker sig bag ”tavshedspligten”

Den 16. april var der demonstrationer mod Barnevernet i 20 lande. Her fra demonstrationen i Oslo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK
Den 16. april var der demonstrationer mod Barnevernet i 20 lande. Her fra demonstrationen i Oslo. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Flere hundrede demonstrerede mod tvangsfjernelser af børn uden for Stortinget i Oslo lørdag.

Mange kristne har engageret sig i kampen mod Barnevernet, efter at en norsk-rumænsk kristen familie på Vestlandet i Norge blev frataget deres fem børn efter mistanke om vold. Flere mener dog, at de som troende bliver uretfærdigt behandlet i barneværnssager.

– Næsten alle mine kristne venner har Barnevernet på nakken, siger en mand, som ikke ønsker at stå frem med navn, fordi han tidligere har arbejdet i Barnevernet.
Tavshedspligten er jo til for at beskytte børnene, men Barnevernet bruger den for at beskytte sig selv. Børnene er helt retsløse i en sådan situation, siger han.
Ifølge arrangørerne blev der demonstreret mod Barnevernet i 60 byer i 20 forskellige lande.

Tør ikke komme selv

En af demonstranterne i Oslo var Gjermund Kvamme, som er pinseven fra Oppland.
– Jeg er her som privatperson for at vise min støtte til dem, som lider under overgreb fra Barnevernet, siger han.
Kvamme har hjulpet flere familier, som har haft problemer med Barnevernet, med blandt andet at skaffe advokat.
– Mange af dem, som er ramt, tør ikke møde op selv, fordi de har fået klar besked om, at de kan få repressalier fra Barnevernet, hvis de protesterer offentligt, siger Kvamme. Han fortæller om en familie, som fik en bekymringsmelding fra skolen, fordi de ønskede børnene fritaget for at se film med pornografisk indhold.

Skamfyldt kamp

I Oslo samlede flere hundrede sig sidste lørdag foran Stortinget, hvor blandt andet pastor i RestorationOslo-kirken Jan-Aage Torp holdt tale.
– Jeg har været engageret som pastor i flere konkrete børne-værnssager og har over tid set flere negative ting, som sker i regi af Barnevernet, siger Torp til KPK.
– Det har jo nærmest været skamfyldt i vort samfund at kæmpe mod Barnevernet, og jeg kviede mig længe ved at engagere mig offentligt. Men jeg oplevede en tydelig styrelse fra Gud om at gøre dette nu, tilføjer han.

FNs børnekonvention

– Til trods for at der findes en del gode medarbejdere i Barnevernet, som gør meget godt, så har jeg været vidne til gennem mange år, at Barnevernet grundlæggende er i opposition til Bibelens ord om familien samt imod FNs børnekonvention, sagde Jan-Aage Torp i sin appel.
– Det er selve fundamentet i Barnevernet, som er forkert. Derfor vil jeg arbejde for en fuld omlægning af Barnevernet, fortsatte han og drog paralleller mellem det fjerde bud og det at FNs børnekonvention først og fremmest har lagt omsorgsretten og ansvaret hos forældrene.

Ønsker en helt ny etat

Torp ønsker, at Barnevernet, som det er i dag, bliver nedlagt.
– Ideelt set burde det nedlægges. Så kunne man opbygge en ny etat med nye vedtægter, hvor de genindfører det biologiske princip som det grundlæggende, siger han.
Pinsepastoren lægger vægt på, at det daglige arbejde imellem demonstrationerne er det vigtigste.
– Det gælder om at arbejde langsigtet. Folkemøder som dette er vigtige, og der kommer nok flere, men det er arbejdet mellem demonstrationerne, som er afgørende. Det er her, vi må holde de gode samtaler med politikerne, siger Torp.

Åbne for kritik

Statssekretær i Barne- og ligestillingsdepartementet Kai-Morten Terning (FrP) forstår ikke påstanden om, at Barnevernet bruger tavshedspligten til at beskytte sig selv.
– Tavshedspligten er til for børnenes skyld og ikke for at beskytte ansatte i Barnevernet. Kritik af Barnevernet må behandles på en saglig og god måde. Vi lytter til konstruktiv kritik af Barnevernet, og det er meget vigtigt for os at høre alle stemmerne i offentligheden, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Grundløse påstande?

Terning er heller ikke enig i at kristne og andre religiøse forældre er specielt udsatte.
– Disse påstande er grundløse, og det er vi optaget af at korrigere. Vi har religionsfrihed i Norge, og det holder vi højt, siger han.
Statssekretæren roser Dagens chefredaktør Vebjørn Selbekk og Pinsebevægelsens Lederråd, som er stået frem for at imødegå disse påstande.
– Lederrådet i pinsebevægelsen siger blandt andet, at der ikke er nogen grund til at forsvare fysisk afstraffelse i bibelsk forstand. At de er så tydeligt på banen gør det lettere for os, når vi skal korrigere påstande om religionsforfølgelse, som kommer til udtryk internationalt, siger Terning.
Han er kritisk overfor Jan-Aage Torps påstand om, at Barnevernet er i opposition til Bibelen og FNs børnekonvention.
– FNs børnekonvention ligger til grund for loven i Norge og gør, at børn er stærkt beskyttet mod blandt andet fysisk afstraffelse i modsætning til i mange andre lande, påpeger statssekretæren.
KPK/Bodil