Der blev fyldt i kirken

s22_stor_malerKristendomshold fra Løgumkloster Efterskole gav en kærlig hånd til kirke i Tanzania

Af Magnus Ehmsen

Elever fra Løgumkloster Efterskole besøgte kirke i Tanzania i to uger. Læs Magnus’ beretning.

Vi var ude i en lokal kirke i Mara-distriktet, hvor vi skulle hjælpe lokalsamfundet med at renovere kirken. Den trængte da også til en kærlig hånd – malingen var slidt, lakken på dørene var slidt helt af, og murene skallede med både maling og cement.
I kirken, som mest lignede en lade, kom der normalt mellem 80-120 hver søndag, og der var også mange lokale, der kom for at hjælpe med at renovere.
s22_pjatterVi arbejdede hele dagen, og mens vi arbejdede, løb en masse børn rundt imellem os, og de ville lege med os. Først kiggede de generte på os igennem vinduerne, men da de fandt ud af, at vi ikke gjorde dem noget, blev de mere og mere nysgerrige. Der var omkring 20 børn på 3-7 år, som alle ville finde ud af, hvad vi var for nogen. De havde jo nok aldrig set hvide mennesker før, da det var ret langt ude på landet.
Da vi var færdige med renoveringen, var kirken blevet flot. De lokale havde slagtet et får til os, som blev kogt med alt andet end uld. Da der var mad, blev der lige pludselig fyldt i kirken, da det trækker mange til.
Det er normalt i Tanzania, at man bare tager over til naboen og spiser med, så der laves altid rigeligt med mad, da man næsten altid kan forvente ”uventede” gæster, som alligevel er nok så velkomne.
Det siger også noget om deres kultur, for tanzanianerne er det mest gæstfrie folk, jeg nogensinde har mødt.
Der blev holdt en samling, hvor det lokale kor sang, og vi skulle derefter op og danse sammen med dem. Det var en fed oplevelse, for de danser altid, når de synger, og de har generelt bare rytmisk sans. De havde en stor højtaler, og straks blev kirken fyldt med gospel, som man kender det fra film.
Præsten i kirken takkede os utallige gange for vores hjælp og sagde, at vi til enhver tid var velkomne igen.
Denne oplevelse, og de mange andre vi har haft, udgjorde den mest begivenhedsrige tur i mit liv – Tanzania er et spændende land, der byder på alt fra safari til bjergbestigning – men mest interessant er dog deres kultur.
Fokuskristendomsholdet fra efterskolen boede i Kiabakari i Mara-distriktet, som ligger i det nordlige Tanzania, næsten helt oppe ved Victoriasøen. Her boede vi på en bibelskole, som huser 35 elever, som enten er ved at tage en uddannelse evangelist eller forberede sig til en uddannelse til præst.