Emma blev rørt af sydafrikanere

Emma Hørlyck mødte ydmyghed og energi i Sydafrika.
Emma Hørlyck mødte ydmyghed og energi i Sydafrika.

Emma Hørlyck, elev på Rudehøj Efterskole, beretter om Fronts tur til Sydafrika. 

Af Emma Hørlyck

Højt solskin, køer på vejen og litervis af både vand og solcreme. Endelig havde Fronts længe ventede tur til Sydafrika nået til sin begyndelse.

Den tur vi hele tiden har arbejdet os frem imod og haft som et af vores mål for året på Rudehøj Efterskole.
I modsætning til mange andre 10. klasser handler Front ikke kun om de boglige fag, men mere om at skabe et helt specielt fællesskab, hvor der er plads til at lære sig selv bedre at kende og udforske sin tro.
Til alt det er Sydafrika den ultimative opgave. Vi har i løbet af året samlet penge ind ved hjælp af både Frontboden og F-Dinner og forberedt os på at kunne gå i front for Gud.
Organisationen, vi har hjulpet, hedder iThemba, hvilket betyder ’håb’ – og det er netop dét, der har motiveret mig til at knokle løs, uanset hvilke opgaver jeg er stødt på.
Jeg har kunnet se, at vi har givet et lille håb til hver af dem, vi har mødt – bare ved at være der. Det er tydeligt, at hele historien om Mandelas kamp for de mørkes rettigheder stadig ligger over Sydafrikas befolkning.
Nogle forstår ikke, at vi som hvide vil komme helt fra Danmark for at arbejde for dem. Men for hver ting vi har gjort, har det medført en lille forbedring i historiens forløb, og det er fantastisk at opleve at kunne gøre en forskel ind i det.
Det, der har gjort størst indtryk på mig, var at møde alle de fantastiske mennesker, vi har mødt. De har alle sammen en ydmyghed, venlighed og energi, som man ikke kan finde i Danmark.
Jeg mødte bla. en lille pige, som gik rundt med mig en hel eftermiddag. Da vi skulle sige farvel, ville hun give mig sit armbånd, som stort set var det eneste, hun ejede. Vi havde kun været sammen et par timer, men hun var allerede villig til at give mig det bedste, hun havde.
Jeg blev virkelig rørt af den ydmyghed og kærlighed, hun viste, og det tror jeg, vi kan lære meget af. Størstedelen af de børn, vi har mødt på vores tur, har sandsynligvis kun én forælder, eller måske slet ikke nogen familie. Men de er stadig taknemmelige for det, de har.
Denne rejse til Sydafrika kan potentielt forandre noget i mig. Men det er op til mig selv, om jeg vil tage det ind, eller om jeg vil ignorere det. Der er så mange ting, jeg gerne vil tage med, men særligt folks glæde, energi og i det hele taget væremåde, håber jeg at kunne bruge fremover.
Sidst men ikke mindst vil jeg også huske på, at den mindste ting kan gøre den største forskel.

Emma Hørlyck er én ud af 20 elever på Front. Front er Rudehøj Efterskoles 10.klasses-tilbud, der har fokus på discipel- og lederskab.