Om kvinder og seksualitet

s15_Skabt_som_kvindeEr du kvinde, og leder du efter en åben og ærlig kristen bog, der tager fat på alle de spørgsmål og problemstillinger omkring en kvindes seksualitet, som en kristen kvinde kan have, så er Ute Buths bog ”Skabt som kvinde” lige den bog, du søger.

Ute Buth, som er gynækolog og aktiv i kristen seksual- og ægteskabsrådgivning i Tyskland, skriver kompetent og dybdegående om, hvordan man som kvinde lærer at favne sin seksualitet, ligesom bogen har en ægte og personlig trosmæssig tilgang til emnet. Samtidig med, at hun afslører gamle, indgroede kristne fordomme i forbindelse med seksualiteten, er hun tydelig om, indenfor hvilke rammer en kristen seksualitet skal udfolde sig.
Bogen er befriende i sin ligefremme stil, og de fleste kvinder vil kunne have stort udbytte og glæde af at læse hele bogen eller passager i den. Her får man belyst alt fra ydre ting, der påvirker en kvindes seksuelle selvbillede, såsom moderne fotoshop og kønsbehåring, til hvordan man dealer med forskellige kriser og frustrationer i forhold til selve kønsakten. Bogen henvender sig først og fremmest til gifte kvinder, men har også et kapitel om den ugiftes seksualitet.

Søger man efter en hjælp til at leve sin seksualitet ud på en sund måde, er bogen et must. Men ønsker man derimod en bredere vejledning til at finde og favne sin identitet som kvinde, har bogen tydelige mangler.
Selvom den har undertitlen ”om identitet, seksualitet og selvværd”, synes begreberne identitet og selvværd at være underordnet seksualiteten i ordet snævreste forstand, som selve kønsakten, mens en bredere indføring i kvindens kald som kvinde er næsten ikke-eksisterende – undtagen måske i kapitlet ”Udblik”, der, som overskriften siger, netop ses som et ”udblik” og altså ikke som en integreret del af emnet.
Spørgsmål om hvad det feminine i bred forstand er, berøres så godt som ikke. Dermed er bogen trods sit kapitel til enlige og ugifte heller ikke til nævneværdig inspiration – andet end hvad angår seksualdriften – for den, der som kristen kvinde af den ene eller anden grund ikke har et udlevet seksualliv.
Spørgsmålet om, hvordan man lever som hel kvinde, selvom man måske ikke har og får mand og børn, belyses kun sporadisk. Dertil kommer, at de råd, der gives til, hvordan man lever med en ikke udlevet seksualitet, ind imellem får en lidt egocentreret drejning. Bogen kunne have vundet på en bredere tilgang til emnet, der mere fyldestgørende havde tilgodeset det hele, det er at være skabt som kvinde.

Ute Buth: Skabt som kvinde • 230 sider • kr. 249,95 • Lohse