Vi fik lov at beholde Helge lidt endnu…

s15_PahusDen kendte og elskede præst fra Karlslunde Strandkirke, Helge Pahus, faldt om og døde foran Vridsløse fængsel. Men kom tilbage til livet.

Den 18. juni for to år siden i 2014 stod pensioneret sognepræst Helge Pahus som sædvanlig sammen med et Alpha-team og bankede på døren til Vridsløse fængsel.

Her har Alpha-gruppen fra Karlslunde Strandkirke siden 1998 holdt alpha-kurser for fangerne – og det er der kommet meget godt ud af.
Men denne onsdag falder Helge pludseligt sammen, selv om han kort før har joket om at spise al den medbragte mad på græsset udenfor.
Christel Kirk Brubacher – som selv var med i teamet – beskriver det dramatiske øjeblik i en ny bog om de ”5 uger der blev væk”.
”Helge læner sig frem mod den kvindelige fængselsbetjent bag glaslugen, hvor man skal identificere sig for at komme ind. Og forventer en humoristisk bemærkning, en joke eller som minimum en venlig hilsen.
I stedet glider Helge pludselig ned langs et teammedlems arm og lander med hoveder oven på et par herresko.
Han ligger stille.
Helt stille.
Og tiden er gået i stå.
I bogstavelig forstand.
Helges læber er blå.
Alpha-teamet tjekker hans vejrtrækning. Leder efter hans puls. Så sætter de gang i hjertemassagen og ringer samtidig 112.”
Men ambulancen kommer ikke, før der efter 13 minutter igen ringes efter den, og kun takket være en meget ihærdig førstehjælper lykkes det at vække Helge til live.

Barnebarnet Frederik må hjælpe den belæste bedstefar med at læse igen. (Foto: Astrid Pedersen.)
Barnebarnet Frederik må hjælpe den belæste bedstefar med at læse igen.
(Foto: Astrid Pedersen.)

Bogen beskriver hele forløbet, som en del læsere måske kan nikke genkendende til.
På Rigshopsitalet køres Helge direkte på operationsstuen, og det lykkes lægerne at få ham stabiliseret, så han efter nogle dages søvn kommer til fuld bevidsthed.
Til trods for den hårde medfart, har Helge kun pådraget sig nogle smerter i brystet og nogle lammelser, som efterhånden fortager sig. Han må i gang med en langvarrig genoptræning af nogle af de mest almindelige funktioner. Men – trods alt – er han i dag tilbage og fit for fight. Og det er jo i sig selv et mirakel. Han kan gå 20 km uden problemer.
Hans hukommelse har imidlertid taget skade, så han intet husker fra de fem uger umiddelbart før og efter sin dødsoplevelse – som han heller ikke husker.
Mens han lå og halvsov, hørte hans hustru Kirsten ham mumle noget om ”Ole ved himlens port”.
Men i modsætning til en del nærdøde, som har set himlen, engle, pårørende og endda Jesus, så må den karismatiske præst ærligt indrømme:
– Folk havde en forventning om, at jeg ville komme tilbage og fortælle, hvordan der er ved himlens port. Og hvad der sker, når man dør. Men selv om jeg måske har oplevet noget åndeligt, så kan jeg ikke huske det. – Men jeg føler endnu stærkere end før, at Jesus også er efter døden.
Bogen er ellers ikke forkyndende og fortæller næsten skuffende lidt om den åndelige side, som har fyldt præstens liv som grundlægger af en stor og levende menighed i en københavnsk forstad. Det er først og fremmest en bog om at komme sig efter et hjerteanfald, og det er også meget tankevækkende. For vi mindes om, at på et minut kan livet være forbi. Og vi kan aldrig være sikre på, om vi får en ny chance, som Helge Pahus fik.

Christel Kirk Brubacher:
5 uger der blev væk
60 sider, 75 kr.
Mediacellen.dk