DR vil se kritisk på bandeord

Reaktionsrapport 2015 indeholder mediebrugernes kommentarer sammen med grafiske oversigter over de forskellige programtyper.
Reaktionsrapport 2015 indeholder mediebrugernes kommentarer sammen med grafiske oversigter over de forskellige programtyper.

Kristne mediebrugeres kritik af programmernes sprog og indhold bliver taget til efterretning.

Bandeord og sjofelheder, der går under bæltestedet, fylder for meget både i radio og på tv.

Det mener medlemmerne af KLF, Kirke og Medier. Foreningen har netop udgivet ’Reaktionsrapport 2015’ med de 432 reaktioner på radio- og tv-udsendelser, som KLF har modtaget fra kristne mediebrugere i løbet af 2015.

Hårdt og sjofelt sprog

Noget af det, der bliver klaget mest over, er sprogbrugen.
– Folk bliver stødt over, at journalister finder det nødvendigt at bruge et hårdt eller sjofelt sprog. Det gør, at mange vælger at slukke for et program som for eksempel ’Danmarksindsamlingen’, siger Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær for KLF, Kirke og Medier.
Af de 432 reaktioner var 57 procent (i alt 244) i form af ris til radio- og tv-programmer, mens 43 procent (eller 188) udtrykte ros.

190 udsendelser vurderet

Brugerne vurderede cirka 190 forskellige udsendelser, primært sendt på DR og TV2’s kanaler. De kirkelige udsendelser som radio- og tv-gudstjenester, morgenandagten mm. vurderes med overvejende ros.
Et program som kun fik rosende omtale var et portræt i en serie om danske kvinders historie gennem 100 år. ”Søster Gonge flytter til byen” fortæller historien om den 91-årige Anna Elisabeth Gonge. Det var en fin beskrivelse af en stærk kristen kvinde, mente mediebrugerne.

Bandeord

Derimod bliver TV-serien ’Størst’ med Peter Ingeman kritiseret for et voldsomt antal bandeord.
Kritik på Facebook efter en udsendelse, hvor Peter Ingemann havde brugt over 30 bandeord, fik ham dog til at love, at han ville prøve at moderere sit sprog. Det har han også holdt, ifølge en af reaktionerne til KLF.

DR lover at stramme op

Lytter- og seerredaktør i DR, Jesper Termansen, nikker genkendende til kritikken fra KLF. Han mener, at især børneprogrammer og store programmer som ’X Factor’ bør rense ud i de grove gloser.
– Der kan selvfølgelig være programmer, hvor et sjofelt sprog kan have sin berettigelse. Men der, hvor det bare indgår som en del af en værts naturlige sprog, er der bestemt grund til at stramme mere op, siger Jesper Termansen ifølge DR.dk.
Man kan sende sine kommentarer om radio- og tvprogrammer både elektronisk (med Reaktions-app eller ’Det gule reaktionskort’) eller med ’Det gule reaktionskort’ som fysisk brev til KLF, Kirke og Medier.