Brug friheden rigtigt

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Forleden sad jeg i en bilkø på motorvejen mellem Manchester og Newcastle i Storbritannien. Det var en af de slemme, så bilerne slukkede motorerne og ventede.

Foran mig holdt en velpoleret og skinnede ny firhjulstrækker. Ud af den stiger en niqabklædt kvinde sammen med sin mand, der er klædt i hvid kjortel og med et bedetæppe i hånden. De spreder det ud i rabatten for at bede med hovedet vendt mod Mekka. Lige midt det grønne Yorkshire landskab, hvor dyrlægen James Herriot kørte rundt og besøgte ”Folk og fæ” i den populære tv-serie fra min barndom. Synet gjorde et voldsomt indtryk på mig, fordi jeg oplevede det som et tegn på, eller snarere et forvarsel om, at den britiske – og europæiske – kultur er under en voldsom forandring.

Da jeg senere på aftenen nåede frem til min destination, Middlesbrough, en gammel skibsværfts- og jernindustriby ved floden Tees, tæt på Nordsøen, mødte jeg endnu syn, som bekræftede mig i, at engelsk kultur er i opløsning. På byens hovedgade væltede overvægtige kvinder uden meget tøj på kroppen plakatfulde rundt på gader og stræder sammen med mænd, der var ligeså sejlende berusede. Godt nok er besøg på pubben en del af britisk kultur, men her var ingen ægte glæde at spore. Det var spøgelsesskikkelser, der flakkede rundt uden mening og mål.

På hotellet tændte jeg for fjernsynet. Her viste BBC et program om voksne mænd, der gerne vil leve som hundehvalpe. Man så hvordan de iklædte sig stramme gummihundedragter, masker med hundesnuder og plastickødben i munden. Med stor indlevelse kravlede de rundt på alle fire som hunde gør. Det var ikke bare en enkelt mand, men en hel bevægelse. En af dem havde måttet opgive sit forestående ægteskab, fordi trangen til at leve som hund var større end til at stifte familie. Et af aftenens andre programmer handlede om selvmordstruede, som fortalte, hvorfor de ikke ønskede at leve. Efterfulgt af et program om at alkohol er langt mere skadeligt end folk aner.

Der er ikke længere nogen politiker, som kan rydde op i det moralske og åndelige forfald, som jeg var vidne til i England. For det er en troskrise, der har bragt Europa ud i politisk og kulturelt kaos. Når folk ikke længere ved, hvorfor de lever, går mennesker og samfund i opløsning. Frihed er ikke meget værd, hvis man ikke ved, hvordan man skal bruge den.