Kirke med sang og sæbebobler

”Kirke, sang og sæbebobler” hedder en nyt tilbud for udviklingshæmmede, som har til huse i Gosmer Kirke ved Odder i Østjylland.

Det er diakon Johanne Vincenti, Odder, der fik idéen til projektet, og hun kontaktede Gosmer Kirkes sognepræst Hanna Nissen, der faldt for idéen.
”Kirke, sang og sæbebobler” giver de udviklingshæmmede mulighed for at indtage kirken på egne præmisser.
Johanne Vincent har arbejdet med udviklingshæmmede, siden hun var helt ung. Hun erfarede, at mange udviklingshæmmede gerne vil i kirke og synge salmer og bede Fadervor.

Den traditionelle gudstjeneste kan dog på mange udviklingshæmmede virke uoverskuelig, lang og uforståelig, så for Johanne Vincent gjaldt det om at finde en form, der passer bedre til denne målgruppe.

Foruden at tage kontakt til Gosmer Kirke, henvendte hun sig også til Fabos, som er et aktivitetscenter for voksne udviklingshæmmede, skriver hjemmesiden ”Kirken i Østjylland”

Johanne Vincent fandt inspiration i den babysalmesang, som mange kirker tilbyder. Hér gælder det om at bruge sanserne. Og synge og klappe sammen. Det er også meget forskelligt, hvordan de udviklingshæmmede reagerer i kirken. Nogle kan godt sidde i en rundkreds, andre har brug for at ligge ned, andre igen at sidde stille for sig selv lidt væk fra de andre osv. Det skal være så rummeligt, at man kan være, som man nu en gang er.

I Gosmer Kirkes sogn ligger Egmont Højskole, som har elever med mange forskellige handicaps. De plejer at komme i kirken til jul, og nogle af eleverne øver også kor i kirken, så sognepræst Hanna Nissen er vant til mennesker med særlige behov i sin kirke.