Troværdig film om bønnens magt

s14_to mennesker
Instruktøren Alex Kendrick sammen med filmens bønnekæmper Miss Clara, spillet af Karen Abercrombie.

War Room er trods sit lave budget en professionel og underholdende film om et åndeligt emne, så det bliver til mere end underholdning.

War Room kan oversættes med kommandocentral. Dét sted, hvor strategien lægges, og angrebene sættes ind imod fjenden.

I filmen War Room handler det om et war room i den åndelige krig. Her møder den kvindelige hovedperson, ejendomsmægleren Elizabeth, spillet af debuttanten Priscilla Shirer, en ældre dame, der skal sælge sit hus.
Den ældre kvinde, Miss Clara (spillet mesterligt af Karen Abercrombie), spørger frimodigt, hvor hun går i kirke, og hvordan det går med hendes ægteskab. Og da Elizabeth indrømmer, at det ikke går godt med det, udfordrer Miss Clara hende til at bede.
Samtidig er manden Tony (spillet af den tidl. american football-spiller T.C. Stallings) på vej ind i en affære med en kvindelig forretningsforbindelse.
Nu bliver der kamp i den åndelige verden. Og hvordan det går, skal vi ikke afsløre her. Men der er mere blandet ind i historien end utroskab. Der er også

Filmens hovedperson, ejendomsmægleren Elizabeth Jordan, spilles af debuttanten - og teologen - Priscilla Shirer.
Filmens hovedperson, ejendomsmægleren Elizabeth Jordan, spilles af debuttanten – og teologen –
Priscilla Shirer.

kriminalitet, mistet job og meget mere.

Bøn som en krig

Historien handler ikke blot om det unge pars problemer, men om at opdage – og bruge – bønnens mægtige kræfter.
Miss Clara har fået på hjerte at give sine erfaringer videre til Elizabeth. For hvis man skal vinde en kamp, et slag, for nu at blive i krigs-terminologien, så må man lægge en strategi, siger Miss Clara.
Det hun taler om, er at bede meget mere bevidst og konkret, end de fleste kristne gør.
Det handler om at tage bønnen alvorligt og se, hvilke muligheder der ligger i at bede, når man står i en umulig situation.
Det handler også om at kende den kristnes autoritet til at sætte himmel og jord i bevægelse.

Gå ind i dit rum!

Miss Clara har ligefrem indrettet et fysisk War-Room, et bedeværelse, hvor hun kan bede i fred, uden at blive distraheret.
Her følger hun Jesus’ ord i Mattæus 6, 5 om, at ”når du vil bede, så gå ind i dit kammer og luk din dør og bed til din fader, som er i det skjulte. Og din fader, som ser i det skjulte, skal lønne dig.”
Miss Clara opfordrer Elizabeth til at gøre det samme. Hun forsøger, men bliver hele tiden distraheret. Hun er et eksempel på den fortravlede troende, som aldrig får tid til at tale med sin Gud. Det ender med, at Elizabeth må tømme rummet for distraherende ting. Men hun får lært at bede igennem.
Senere i filmen beslutter hun sig for at give denne gave videre til en anden, som endnu ikke har opdaget, at bøn er mere end pæne ord og terapi. At vi kan ændre verden gennem bøn.

Bøn verden over

Det er skønt at se, hvordan den bønnebevægelse, som Udfordringen er med til at opmuntre i Danmark, også findes i USA, ja verden over. De levende kristne finder sammen i bøn for familier, arbejdspladser, skoler, kommuner og for landet, ligesom vi ser Danmark. Filmen er en dejlig opmuntring til at holde ud og få mod på at vinde stadig større kampe.
Det er også en reel film, uden overdrevne følelser og sentimentalitet eller lette løsninger, men en troværdig handling og gode skuespillere, der virker ægte.
Historien bag filmen
Udover selve filmen, som nu er udkommet med danske tekster, er der også en hel del ekstra materiale på dvd’en.
Hvis man har lyst og tid, kan man fx høre de to Hendrick brødre kommentere hele filmen, mens den spilles. Alex Hendrick, som er instruktør, medvirker også selv i en rolle som Tony’s chef.
Her får vi meget at vide om, hvorfor de forskellige scener blev, som de blev.

Stor film for få penge

Stephen Hendrick, som er producer, giver en masse insider-viden om, hvor optagelserne foregik, og hvordan det er lykkedes med et lille budget at producere denne film, ved bl.a. at benytte de naturlige kulisser.
– I stedet for at bygge en kulisse til 200 mio. kan man optage i en by, hvor andre allerede har bygget for 200 mio., forklarer han.
Hendrix-brødrene har tidligere produceret Flywheel, FireProof, Courageous og Facing the Giants. Gode solide film, der også er værd at se for deres kunstneriske indhold, og som gør indtryk med deres ægthed.
Fotografen Bob Scott, som også filmede de andre film, har en stor del af æren for, at det er en nydelse at se filmen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også filmet i bøn

Og ifølge brødrene blev der bedt rigtig meget for denne film – om bøn. Hver morgen var der andagt og bøn, som fx blev holdt af Patricia Shirer, der har læst teologi, har talt på kristne konferencer og har skrevet en opbyggelig bog. Sjovt nok havde hun tidligere drømt om at blive skuespiller. Nu fik hun chancen, og hun gør det godt.
Mange forbedere rundt i verden bad for optagelserne, hvilket holdet også mærkede.
Fx skulle de optage en scene med et egern, men der var ingen egern i hele området. Men netop som optagelserne skulle i gang, dukkede et egern op, stod stille og spiste sine nødder og forsvandt så igen. Og ingen så det eller andre egern igen.

Ægthed

Filmen udstråler først og fremmest ægthed. Når Miss Clara beder inderligt og råber begejstret, så er det ikke spil. Hun er selv troende.
Instruktøren valgte at optage filmen med sorte skuespillere.
– Filmen ville blive stærkere og mere lidenskabeligt fortalt fra et afro-amerikansk perspektiv. Den afro-amerikanske kirke er mere inderlig, de er mere udtryksfulde, og de har en mægtig lidenskab i deres bønner, siger Alex Kendrick.
I en bi-rolle ses for øvrigt Beth More, som har skrevet flere kristne bøger, lavet tv og radio.

Høj moral

For at undgå den sædvanlige hollywood-løsagtighed lod instruktøren endda hovedpersonernes virkelige ægtefæller være stand-ins i de mere intime scener.
Det kan synes lidt overdrevent for os, men man fornemmer på Hendricks-brødrene, at de virkelig ønsker at skabe noget, der er anderledes, og at give Gud æren fremfor selv at løbe med den.
Og filmen blev en succes. Alene på premiere-weekenden i august indspillede filmen 11 mio. dollars (ca. 75 mio. kr.) Dermed blev War Room den næstmest sete biograf-film i USA efter storfilmen ’Straight Outta Compton’.
War Room blev endda kun vist i 1135 biografer, mens ’Straight Outta Compton’, som kun indtjente 13,2 millioner dollars, blev vist i 3142 biografer.
I Danmark var der ikke basis for at vise filmen i biografer, men nu kan den ses på DVD.


Artiklen fortsætter efter annoncen:War Room, DVD, 115 minutter 
Instruktør: Alex Kendrick.
Introduktionspris: 129 kr.
hos bl.a. Hosianna.dk.