Ny film om forfølgelsen af de japanske kristne

Liam Neeson blev selv dybt påvirket af at spille frafalden jesuit.

Scorsese-film med Liam Neeson i rollen som frafalden jesuit-leder.

Efter et århundredes mission i Japan og omvendelse af hundredtusinder af japanere fra alle samfundslag, har de nye herskere slået ned på ”de fremmede” og deres religion. Og rygtet vil vide, at kirkens øverste leder, Fader Christovao Ferreira, ikke blot har afsvoret sin tro, men er blevet budd-histisk lærd og har taget en japansk kone.

To af Ferreiras elever, der befinder sig ved den jesuitiske mission i Macao, Fader Sebastian Rodrigues og Fader Francsico Garupe, beder om lov til at begive sig på den farefulde færd til Japan, hvor indrejse er forbudt, deres tro forfulgt og deres blotte tilstedeværelse strafbar med døden under frygtelig tortur.

De vil løse gåden om deres læremesters frafald og om muligt hjælpe deres trosfæller, der praktiserer deres tro i hemmelighed.
Rodrigues finder en tidligere kristen tolk, som kan ledsage dem, og det lykkes dem at lande og finde frem til en landsby, hvor troen stadig holdes i hævd – uden præster. Her lever de i skjul i stadig fare for samuraierne, der gør deres yderste for at udrydde troen. Byens ældste er villige til det højeste offer for at beskytte deres gæster, men alligevel føler de sig tvunget til at drage videre.

De bliver udsat for forræderi og endelig fanget. Rodrigues bliver selv stillet for den højeste japanske inkvisitor, Inoue, der tvinger ham til at overvære pinsler og henrettelser af hans japanske trosfæller og hans rejsefælle.
Men på ét punkt lykkes hans mission. Rodrigues får rent faktisk opsporet Fader Ferreira i det buddhistiske tempel, hvor han opholder sig, og der får han sandheden at vide.

Når de troende udsættes for alle verdens ulykker, vender de sig til Gud, men Guds eneste svar synes at være tavshed.

Scorsese tro og tvivl

Filmen er instrueret af Martin Scorsese. Ved en forevisning af hans kontroversielle ”The Last Temptation of Christ” for religiøse ledere i 1988, blev han præsenteret for bogen bag filmen ”Silence”.
Næsten 30 års arbejde med projektet bærer nu frugt.

Romanen ”Silence” (”Chinmoku”) er skrevet af en af Japans få forfattere med kristen baggrund, Shusaku Endo. Som forfatter, der beskæftiger sig med komplekse moralske dilemmaer, er han blevet sammenlignet med Graham Greene. Bogen er tidligere udkommet på dansk som ”Stilhed” på DMS’ forlag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En japansk kristen

– De temaer Endo tager op i sin bog, har været en del af mit liv, siden jeg var ganske ung, siger han.
– Jeg voksede op i en stærkt katolsk familie og var dybt engageret i religionen. Den romersk katolske kirkes spiritualitet er stadig det fundament, jeg står på – en spiritualitet som udspringer af tro, siger Scorsese.

– Den dag i dag tænker jeg hele tiden over tro og tvivl, svaghed og den menneskelige tilstand, og det er disse temaer, Endo berører så direkte i sin bog.

Liam Neeson som jesuit

Siden 1988 har Scorsese og hans faste manuskriptpartner Jay Cocks skrevet manuskriptet om adskillige gange. Undervejs krydsedes hans veje imidlertid med skuespillere, som han nu kunne se i filmens figurer. Således spillede Liam Neeson præsten Vallon i ”Gangs of New York” for femten år siden – og nu Fader Ferreira. Men Neesons kendskab til jesuitterne er endnu ældre:
– Jeg har været fascineret af jesuitterne i mere end 30 år, lige siden jeg researchede til filmen ”The Mission”, fortæller han.
– Vi havde en teknisk rådgiver, Fader Daniel Berrigan, som blev en god ven. Han havde stor indflydelse på mit liv og min indsigt i jesuitterne, især Skt. Ignatius og Skt. Francis.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om den frafaldne Ferreira tilføjer han:
– Jeg kunne ikke lade være med at blive nysgerrig på, hvordan denne mand – og en historisk person – en lærd mand med dyb indsigt i kirken og den jesuitiske tradition, kunne afsværge sin tro og blive en skændsel for kirken.

For Liam Neeson blev det også en personlig søgen efter troen – i Martin Scorseses instruktion:
– Dette er en film, Martin har tænkt over i mange år. Jeg indrømmer, at det gjorde mig nervøs. Er jeg god nok til rollen? tænkte jeg. Jeg kom over følelsen ved at være så ærlig, som jeg kunne, ved at være Liam Neeson, der vejer sin sjæl gennem Fader Ferreira.
Louise Hertz Martinsen/Henri.

Den kristne menighed overlevede

Martins Scorseses film ”Silence” og Shusako Endos roman er baseret på historiske begivenheder – den brutale forfølgelse af kristne japanere i starten af 1600-tallet. Og den overraskende opdagelse ved Japans åbning mod Vesten 200 år senere – at en gruppe ’skjulte kristne’ havde overlevet.

I 1543 nåede europæerne – i første omgang portugisere og spaniere – frem til Japan. Blandt de første var Francisco Xaviero, en af stifterne af jesuiterordenen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristen mission

– Det skete under Sengoku-perioden. Hvor de forskellige klaner kæmpede om magten, forklarer Martin Scorsese.
– Missionsarbejdet var tæt knyttet til åbningen for vestlig handel i stor stil, hvilket også er grunden til, at der var konflikter mellem missionærer fra forskellige ordener og lande.

Herefter fulgte nogle årtier, hvor missionærerne blev budt velkommen og tolereret – i en sådan grad, at man omkring 1600 regnede med, at mellem 200.000 og 300.000 japanere var konverteret. Alt fra fattige bønder til fyrster, daimyo’er.

Men under shogunen Hideyoshi var det slut med tolerance:
– Shogunatet konsoliderede sin magt og samlede Japan, fortæller Scorsese. – De europæiske missionærer blev opfattet som en udfordring af shogunatets magt, og i 1587 blev de første ordrer om forvisning af kristne udskrevet.

Forfølgelse

– Den følgende snes år fortsatte missionsarbejdet, indtil 1614, da en generel ordre om udvisning tvang de kristne missionærer under jorden. En af disse missionærer var Christovão Ferreira, der stod i spidsen for jesuitterne i Japan, og som er en af de historiske personer, som er så afgørende i ”Silence”.

De fleste missionærer blev tvunget til at forlade Japan, men mange nægtede og tjente de trofaste kristne menigheder i hemmelighed.

Herefter blev de kristne forfulgt. De blev opsporet og tvunget til at frasige sig deres tro – eller de blev udsat for tortur og henrettelse. Antallet af ofre er ukendt, men sandsynligvis mange tusinde.

De skjulte kristne

Kort efter blev Japan lukket for Vesten i de næste 200 år, og det var ikke, før kommandør Matthew C. Perry i spidsen for en amerikansk eskadre gennemtvang en åbning, at det – til alles overraskelse – viste sig, at en kristen menighed faktisk havde overlevet i det skjulte i alle årene.

”Silence” beskæftiger sig imidlertid kun med indledningen af denne periode i midten af 1600-tallet, hvor begivenhederne ses gennem øjnene på missionærerne Rodrigues og Garupe, der bliver smuglet ind i Japan for at finde sandheden om Ferreiras frafald.

– Det er rigtig meget historie og mange historiske kræfter, der spiller sammen, bemærker Martin Scorsese.
– Jeg overvejede at forklare det med tekster inden filmen, men valgte ikke at gøre det. Hvorfor? Fordi jeg vil have Japan i midten af 1600-tallet til at virke lige så mystisk for publikum som for de to hovedpersoner, og, på et andet plan, fordi konflikterne i filmen – forfølgelsen af religiøse minoriteter, udfordringen af troen – er tidløse.

Vind billetter til filmen Silence

Udfordringen trækker lod om 3 x 2 billetter til filmen ”Silence”.

Du kan læse omtalen af en ny film om forfølgelsen af de japanske kristne.
Filmselskabet har stillet nogle billetter til rådighed for en konkurrence i Udfordringen.
Vil du deltage og have chance for selv at vinde to billetter, skal du skrive svaret på følgende spørgsmål til mail@udfordringen.dk:

Hvem spiller rollen som den frafaldne jesuit-leder i filmen?

Husk at tilføje dit navn og din adresse på mailen, så filmselskabet United Int. Pictures kan sende billetter til den nærmeste biograf, hvor filmen vises. Filmen har premiere torsdag den 26. januar i hele landet.
Sidste frist for deltagelse i konkurrencen er torsdag d. 18. 1.