Aldrig om søndagen

Eric Liddell-2Hvorfor OL-vinder Eric Liddell afstod fra at løbe en 100-meter. Han endte som missionær i Kina og døde i en japansk fangelejr.

Eric Liddell var en skotsk løber og OL-guldvinder, der satte Gud først i sit liv og gav pokker i medaljer, hvis det gik i karambolage med hans kristne tro.

OL-historien er fuld af personligheder, der lyser ikke bare på banen, men også udenfor. Eric Liddell er en af dem.
Skotten deltog i 1924 i De olympiske Lege i Paris og vandt OL-guld i 400 meter.

Men han nægtede at stille op i 100-meteren, som ellers var hans favoritdisciplin, fordi der skulle løbes på en søndag.
Før finalesejren i 400 meter stak holdets massør ham en seddel med et udpluk fra Første Samuels Bog 2,30: ”Kun dem der ærer mig, vil jeg ære” – og Eric Liddell tog det som et tegn på, at han havde valgt rigtigt ved at afstå fra 100-meteren.

Han er citeret for at sige: ”Indtil halvvejs løb jeg så hurtigt, jeg kunne, og derefter løb jeg endnu hurtigere med Guds hjælp”.
Eric Liddell blev kaldt “den flyvende skotte”, men selv om han stillede op for Skotland, var han født i Kina af skotske forældre og missionærer.
Året efter OL rejste han tilbage til Kina og blev selv missionær. Han var missionær i Kina frem til 1943, giftede sig med den canadiske missionær Florence Mackenzie og fik tre døtre.

I 1941 invaderede Japan det kinesiske fastland, og tiderne blev hårde for vestlige missionærer, så Florence rejste i sikkerhed hjemme i Canada med børnene. Eric fortsatte arbejdet, men havnede i 1943 i en japansk interneringslejr, som var oprettet i det okkuperede område. Hér døde han i februar 1945, sandsynligvis af en hjernetumor, kun få måneder før lejren blev befriet af amerikanske styrker i august 1945.

Ifølge en anden missionær, der var interneret i lejren, var Eric Liddels sidste ord: ”It’s complete surrender”.
Han blev i 2002 hædret med en plads i den skotske Hall of Fame for sportsfolk.

Nogle år forinden, i 1981, var hans liv blevet portrætteret i den Oscar-vindende film Chariots of Fire (den danske titel er Viljen til sejr).


Artiklen fortsætter efter annoncen: