Iben Thranholm har sat alt på et bræt

- Det er et kæmpe sats jeg har lavet med at gå ind i politik, indrømmer kandidaten for Stram Kurs.

Teolog, debattør og journalist Iben Thranhold har valgt at stille op for partiet Stram Kurs. Her forklarer hun hvorfor.

Sidste søndags avis var netop trykt, da Udfordringens klummeskriver Iben Thranholm lod ”bomben” springe: Hun stiller op til Folketinget for Rasmus Paludans parti, Stram Kurs.

Udfordringen afbrød straks samarbejdet med Iben Thranholm. Avisen ønsker ikke, at Rasmus Paludans ”politiske synspunkter og provokerende stil kommer til at skygge for Udfordringens ønske om at udbrede det positive kristne budskab”, som vi skrev på hjemmesiden.

Teologen og katolikken Iben Thranholm er kendt for sin skarpe pen, sine ofte kontroversielle synspunkter og for sin uforfærdede stil.
Men at hun skulle vælge at stille op for Paludans parti, havde vist ingen set komme. Hun er nu partiets spidskandidat i Nordsjællands Storkreds.

Iben Thranholm er godt klar over, at det må briste eller bære, men hun tror på at hendes projekt ”vil bære god frugt”, som hun siger til Udfordringen.

Hendes indmeldelse i Stram Kurs skete blot fem dage efter, at hun havde rettet skarp kritik af Paludans projekt i sin ugentlige klumme i Udfordringen, hvor hun bl.a. skrev: ”Partiets filosofiske grundlag er en tynd floskel om mest mulig lykke til flest mulige etniske danskere. Stram kurs er et parti, der bygger på ekstrem tomhed. Der er ingen ånd, kun protest”.

Kovending

Da Thranholm forrige fredag røg i mediemøllen som ny Stram Kurs-kandidat, havde hun først meldt sig ind i partiet samme morgen.

Du kaldte Paludans projekt for ”ekstrem tomhed”, uden ånd og kun protest, i din klumme i Udfordringen, men nogle dage senere var du pludseligt kandidat for Stram Kurs. Hvad skete der?

– Det kom også som en stor overraskelse for mig selv. Men jeg blev ringet op af Paludan, som havde læst klummen. Han var ikke helt enig i min kritik, men fordi han synes, han selv er en god kulturkristen og har værdier at byde ind med. Men han var åben for mine tanker. Det er ikke nok bare at lukke grænser og sende de fremmede hjem, mener jeg. Det handler om, at vi i Danmark og Europa ikke længere har stærke værdier, og at vi lever i et åndeligt vakuum, efter at kristendommen er gledet ud, og vi derfor ikke har noget at stå imod med overfor islamiseringen. Paludan og jeg er enige om, at hvis der ikke reageres nu, kan vi risikere at stå med et islamisk kalifat i Europa om mindre end 50 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Han spurgte mig så, om jeg havde lyst til at komme ind i partiet og være med til at sætte en værdidebat. Det skulle jeg lige sove på og tale med min åndelige vejleder om.

Kristne værdier?

Hvordan forbinder du Stram Kurs med kristne værdier?

– Rasmus Paludan er kulturkristen og mener bestemt, at religion har betydning for det at være i et folkeligt fælleskab. Jeg oplever ham i øvrigt overhovedet ikke som racist, for havde jeg gjort det, var vores samtale blevet meget kort. Men han er den eneste politiker, efter min mening, som tør erkende og sige sandheden.

Havde du betænkeligheder, når nu du godt kendte Rasmus Paludans stil?

– Ja, det var derfor, jeg skrev kritisk om ham. Vi har forskellige måder at gøre tingene på, og han respekterer, at jeg ikke går med til hans demonstrationer. Der er plads til kritik i Stram Kurs. Husk også på, at det var Rasmus, der henvendte sig til mig. Jeg havde overhovedet ingen planer om at stille op for Stram Kurs, men han gav mig mulighed for at præge partiet værdimæssigt og tale om, at den tabte kristne tro er en af hovedårsagerne til, at islamiseringen vokser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du er teolog, og du stiller nu op for et parti, der vil have islam forbudt i Danmark. Hvordan harmonerer det med religionsfrihed?

– Det er netop fordi, jeg er teolog, at jeg kan se tingene ud fra et dybere perspektiv. Jeg kender til de konfrontationer, der historisk altid har været mellem islam og kristendom. Når Rasmus siger ”Det er dem eller os”, så er jeg helt enig, for historien viser det med få og lokale undtagelser. Men det er ikke muslimer, jeg har noget imod, men koranen.

– Muslimerne i Danmark tager deres egen religion alvorligt, men mærker samtidig, at danskerne ikke tager kristendommen alvorligt, og at vi er havnet i et åndeligt værdivakuum, hvor vi ikke har noget bedre alternativ til islam at tilbyde dem. Så er det, at vi risikerer en voksende radikalisering. Se bare, hvad der sker i England, Sverige og Tyskland.

– Hvis Middelalderens kristne havde set på Europa i dag, ville de have sagt: Hvad har I gang i? Danskerne har tabt deres moralske kompas, og danskerne, også mange kristne, sidder og plejer deres humanistiske selvgodhed og klapper hinanden på skuldrene over, hvor næstekærlige vi er. Men det er ikke kristen kærlighed, men en form for narcissisme og naivitet og er resultatet af venstrefløjens systematiske nedbrydning af vores værdier, som allerede startede, før muslimerne begyndte at ankomme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg kommer ikke til at kritisere islam særligt meget, det er der så mange andre, der gør, men i stedet vil jeg pege på, at vi skal erkende vores åndelige vakuum og arbejde for at få det fyldt ud igen, så vi får dæmmet op for islamiseringen. Det er en åndelig kamp, vi står i, og ikke kun en politisk, siger Iben Thranholm.

Mediestorm

Rasmus Paludan vil gerne sende de muslimer hjem, som ikke ønsker at elske Danmark eller er her af de forkerte årsager.

Iben Thranholm mener, at problemet er større, fordi islam gennemgår en global vækkelse. Også etniske danskere konverterer til islam. Det er en tendens, der gælder i hele Vesten. Derfor skal vi igen gøre kristendommen aktiv i samfundet for ikke at tabe den religiøse kamp, som vil ændre vor kultur markant. Folketinget vil være en god platform til den kamp, mener hun.

– Der har været en salamieffekt. Vi har afgiver mere og mere at vores eget og givet islam mere og mere indflydelse. For mig gælder det om at begrænse islams udtryk. Vi er allerede i gang i Danmark med burka-forbuddet, og det næste skridt kunne være at forbyde hijab”.

Hvordan har mediestormen påvirket dig?

– Jeg er vant til at få meget modstand, og jeg har hård hud. Jeg har jo prøvet det før, men dette er nok det vildeste, jeg har været med til. Jeg prøver at komme igennem den her shitstorm ved at være tålmodig. Mange danskere er ikke interesseret i sandheden og i hvad jeg har at sige, men ønsker bare at begå et karaktermord på mig.

Har du overvejet din fremtid, hvis du ikke bliver valgt ind i Folketinget?

– Jeg har lagt mit liv helt i Guds hånd, så jeg er tillidsfuld. Det er et kæmpe sats, jeg har lavet med at gå ind i politik. Men det kan da godt være, at jeg så bliver nødt til at tage en lang pause uden for landets grænser.

Læs også ugens leder.