Hitler misbrugte OL til propaganda

Den nazistiske hilsen blev af mange opfattet som en OL-ceremoni ved legene i 1936.
Den nazistiske hilsen blev af mange opfattet som en OL-ceremoni ved legene i 1936.

Flere lande, især USA og Storbritannien, var meget skeptiske over for tanken om at holde OL i Tyskland i 1936, hvor bl.a. jødernes menneskerettigheder blev krænket. Men et storstilet nazistisk blufnummer gjorde udslaget.

DR.tv har vist en række udsendelser om OL i Berlin for nu 80 år siden. Der var tale om en meget bevidst propaganda både før og efter legene. Gennemførelsen af OL i Berlin skulle dels vise resten af verden tyskernes militære overlegenhed, dels vise den ”ariske races” overlegenhed over alle andre racer. Mens stadig flere jøder forlod Nazityskland for at søge asyl i bl.a. Belgien, Frankrig og USA, lod sportscheferne sig dupere og gik med til at gennemføre OL i Berlin.

Propangandaen viste sig bl.a. ved, at nazisterne fjernede alle de skilte, som viste diskrimination af jøderne. Byen blev også ”renset” for romaer. Og et helt korps af flersprogede unge i hvide uniformer hjalp OL-gæsterne til rette og fremstillede Tyskland i det bedst mulige lys.

Forbud mod sorte og jødiske atleter

Hitler og hans propagandaminister Goebbels ønskede ikke at se sorte eller jødiske atleter ved legene. For et syns skyld måtte de dog tillade nogle få af dem at deltage – og den sorte amerikaner Jesse Owens vandt ikke mindre end fire guldmedaljer.

Derimod blev den dygtige jødiske højdespringer Gretel Bermann afvist. Hun var flygtet fra Tyskland og trænede i England i håbet om at kunne deltage på det britiske hold. Hun blev dog tvunget til at stille op for Tyskland. Men trods fremragende træningsresultater, blev Gretel alligevel afvist som deltager. For kun sande ariere kunne deltage under hagekorsflaget.

Dette postkort fra 1936 viser, hvordan Hitler indførte brugen af faklen med den olympiske ild. Løberen er blond og ”arisk”.
Dette postkort fra 1936 viser, hvordan Hitler indførte brugen af faklen med den olympiske ild. Løberen er blond og ”arisk”.
OL-faklen og de strakte arme

Den 1.august 1926 foregik den imponerende åbningsceremoni. De 100.000 tilskuere jublede, da Siegfried Eifrig løb ind med den brændende fakkel og antændte den olympiske ild.

Faklen var blevet tændt 12 dage før i Grækenland og transporteret til Berlin af over 3000 forskellige løbere. Hitler indførte denne hedensk inspirerede tradition, ligesom han lod de 5000 sportsfolk fra 49 nationer marchere ind på stadion i flagparade.

Mens de tyske sportsudøvere heilede Hitler, opfattede andre deltagere den strakte arm som et levn af en ceremoni, der udtrykker respekt for OL.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Føreren selv erklærede legene åbnet, og 30.000 duer blev sluppet løs som symbol på fred. Folk fra hele verden troede på budskabet om forbrødring mellem nationer og racer. Og Hitler selv måtte se på, at den populære sorte atlet Jesse Owens gik rundt arm i arm med sin blonde tyske rival efter konkurrencen.

Gretel Bergmann måtte se sin rival fra Ungarn vinde en guldmedalje på 1.62 meter – en højde hun selv havde klaret i sin træning.
Den nazistiske filminstruktør Leni Riefenstahl filmede legene, og i 1938 lavede hun propagandafilmen ’Olympia’ om legene i Berlin. Filmen viste, at Hitlers planer var lykkedes. Og showet omkring OL i Berlin har fastslået OL som verdens førende sportsbegivenhed lige siden.

I udenlandske aviser skrev man begejstrede reportager om den store politiske leder Adolf Hitler og det fredelige tyske rige. Men i Tyskland vendte hverdagen hurtigt tilbage med jødeforfølgelser, kz-lejre og krigsforberedelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: