Fantast eller fantastisk far?

Viggo Mortensen spiller familienfaren som gør oprør mod konkurrencestaten (still fra filmen: © Scanbox Entertainment)
Viggo Mortensen spiller familienfaren som gør oprør mod konkurrencestaten (still fra filmen: © Scanbox Entertainment)

Filmen ”Captain Fantastic” med Viggo Mortensen i hovedrollen handler om en fars forsøg på at opdrage sine børn ubesmittet af verden.

Når jeg anmelder filmen ’Captain Fantastic’, er det med blandede følelser.

På den ene side er det en vellykket film, som både udfordrer normalitetsbegreberne i det moderne USA og præsenterer et fascinerede radikalt alternativ. På den anden side er filmen så anti-kristen, anti-etableret samfundsorden, anti-pædagogisk… ja, simpelthen ANTI, at det bliver grotesk. Det er en film for folk, som ikke har noget imod at få udfordret ethvert tænkeligt tabu og samtidig drømmer om en mere ren livstil i pagt med naturen.

Fantastiske mennesker

Ben Cash og hans kone har skabt nogle fantastiske mennesker, ’filosofiske overlevere’, står der i brevet. Et brev, skrevet af Bens psykisk syge kone, som Ben får lov at læse, efter at hun har begået selvmord.

I et opgør med konkurrencestaten lever Ben Cash (Viggo Mortensen) alene med sine mange børn, som han opdrager og underviser blandt andet i kapitalismekritik, selvstændig tænkning og filosofi i et hus midt ude i skoven. Dramaet foregår i et usædvanligt roligt tempo og langt fra de actionfilm, som Viggo Mortensen ellers har spillet nogle stykker af. Men da moren dør, efter længere tid på et psykiatrisk hospital, beslutter Ben sig for at forlade naturparadiset og tage børnene med til begravelsen. Ikke i sig selv noget dramatisk kick off, hvis det da ikke lige var for svigerfaderens trussel om at få Ben anholdt, hvis han viser sig ved begravelsen. Turen gennem det moderne samfund bliver en rejse, der kommer til at forandre alle involverede parter.

Tankevækkende

Instruktør og skuespiller Matt Ross sætter spørgsmål ved USA’s normer, og bl.a. i mødet med den ’civiliserede’ familie afsløres en overfladiskhed, hvor man ikke formår at tale om livets skyggesider, og hvor samhørigheden slet ikke kan måle sig med Cash’s vilde familie.
Filmen får en til at tænke over, hvem der egentlig er syg. Den skælder ud på kapitalismen, men vender også et ransagende og kritisk blik indad mod den selvvalgte isolation og spiller på det ironiske ordspil ’fantastisk eller fantast’ ift. en faderrolle, som ikke er helt nem at blive klog på.

’Power to the people – stick it to the Man’. Sådan lyder det fra filmens hovedperson Ben Cash i ’Captain Fantastic’. Viggo Mortensen har her en glansrolle som idealisten, der nok er gået lidt for langt, men som man alligevel til fulde får sympati for og forstår. Der er både grine- og grædegaranti og meget at tale om bagefter. Og samtidig er identifikation og underholdningsværdien undervejs helt i top.

Titlen ’Captain Fantastic’ får måske en til at tænke på en superheltefilm fra enten Marvel eller DC-universet. Der er tale om en noget alternativ superhelt uden overnaturlige evner, men det en stålsat vilje til at opdrage sine børn ubesmittet – væk fra samfundets kløer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:’Captain Fantastic’ blev allerede tilbage i januar 2016 rost til skyerne ved den årlige Sundance Film Festival, hvor danske Viggo Mortensen i sin hovedrolle som Ben Cash blev kaldt ’Verdens bedste far’ af det amerikanske brancheblad Variety. Det kan der nu være delte meninger om, men filmen er helt sikkert tankevækkende og interessant, og Viggo Mortensen spiller karakterskuespil af format.